Raske on näha oma elu ette, aga kui õpid seda, mis tekitab sinus kirge ja teadmistejanu, võid kindel olla, et tulevikus teed tööd mitte kohustusest, vaid sealt saadavast positiivsest energiast. Just sellise motoga töötavad päevast-päeva ka Martin Kangur (23) ja Kuldar Leement (25).

Martin on oma kutsumuse leidnud, ta lõpetas kevadel Tartu Kutsehariduskeskuses arvutite ja arvutivõrkude eriala. Olles iseenda peremees, on ta koos sõpradega loonud ettevõtte Newtime, mis tegeleb arvutitarkvara arenduse ja veebidisainiga. Kuldar ühendas nooruses tekkinud ja püsima jäänud huvi arvutite vastu loova mõtlemisega ning lõpetas Tartu Kunstikooli kujundusgraafikuna. Kuldari erialane ambitsioonikus ja õiged valikud on teinud temast oma ala hinnatud professionaali, kellelt tellitakse teenuseid nii freelancerina kui ka kujundusgraafikuna Tabasco OÜ-s töötades.

Mõlemaid kutsehariduse taustaga noormehi saadab täna edu. Ent nende edu taga on mitmeid aastaid praktikat, soov end ametialaselt täiendada ning ka eksimisest tulenevad uued valikud. Sageli minnakse eriala omandama teadmisega, et see on amet kogu eluks. Mõnikord teeb elu aga omad korrektuurid, mis ajendavad õpitavat eriala vahetama. Kuldar leidis oma tõelise kutsumuse alles teisel katsel, kuna esmane haridus üldehituse alal ei pakkunud piisavalt kirge ega väljundit. „Kujundusgraafikuna olen leidnud just selle eriala, mis minuga kõige paremini sobib,“ on noormees kindel. „Kunagi sai endale antud lubadus, et teen seda, mis mulle meeldib, et ma ei tunneks tööl olles, et ma teen tööd — olen selle tänaseks enda jaoks saavutanud,“ sõnab Kuldar, olles veendunud, et teise valikuna õpitud kujundusgraafika on tema jaoks kõige sobivam eriala.

Nii Kuldar kui ka Martin loevad oma tänaseks saavutatud edu saladuseks just kutseharidust. „Õpitav eriala peab meeldima, vaid nii saavutad elus eesmärgi, mille oled endale seadnud,“ räägib Martin, lisades, „kui sul on asja vastu huvi, siis sa naudid ameti õppimist ja hiljem oma eriala praktiseerimist sedavõrd, et ei kujuta end muud tegemas ettegi.“ Ka Kuldar nõustub, et parimaks olemise võti on enda tahte ja huvi olemasolu. „Siiani on üheks minu motivaatoriks end arendada ja soov midagi saavutada,“ räägib Kuldar. Olles ise eriala vahetanud, teab ta öelda: „Kui tunned, et oled tüdinud, siis tuleb eriala vahetada. Töö ei ole lihtsalt töö — eriala ei ole lihtsalt eriala — see on see, kes sa ise oled!“

Enesekindlus nii isiklikus elus kui ka erialaselt annab eelise ka töömaastikul. Kutsehariduse taustaga Martin ja Kuldar näevad ametikoolis õppinud noortel ees laia tööpõldu, tuleb vaid ise olla aktiivne, oma alal särav ja ambitsioonikas. „Tööandja otsib sageli noori, kellel oleks ette näidata erialaseid kogemusi. See tekitab usalduse ja näitab sind kui tööalaselt ambitsioonikat noort,“ jagab Kuldar kogemusi, lisades, et kogemuse ja praktika leidmine on sageli just õppija enda initsiatiivi ning motivatsiooni küsimus, millesse peab oma tulevikku silmas pidades tõsiselt suhtuma. Kui kogemused on taskus, on tööpõld lai. „Kui sa oled koolis eriala korralikult selgeks teinud, siis tööst ega praktikakohtades puudust ei ole,“ on Martin kindel. „Uskuge mind, meie oskustega inimesed ei pea kunagi tööd otsima — töö otsib sind ennast üles,“ täiendab Kuldar, lisades, et ka kõrged saavutused kutsemeistrivõistlustel näitavad tööandjale sinu pädevusi ning võimekust stressirohkes olukorras edukalt toime tulla.

Mõlema noormehe arenguid töömaastikul on soodustanud ka osalemine mitmetel võistlustel. Noormeeste ettevõtlikkus ja ambitsioonikus on välja kasvanud ametikoolidest, ent julgus mõelda suurelt on saanud hoogu juurde nii kohalikelt kui ka rahvusvahelistelt kutsemeistrivõistlustelt. Nii Kuldar kui ka Martin on Eesti kutsehariduse suurürituse, kümneid erialasid koondava kutsemeistrivõistluse Noor Meister staažikad võistlejad. Martinil on trofeeriiulil ette näidata näiteks Noor Meister 2010 ja 2011 IT-võistlustelt pronksmedalid, Veebimeister 2012 kuldmedal, Baltimängude esimene koht ning rahvusvahelistelt kutsemeistrivõistlustelt EuroSkills 2012 pronksmedal. Kuldar võib uhkust tunda Noor Meister 2011 graafilise disaini kuldmedali ja EuroSkills 2012 meisterlikkuse medali üle.

Et elada elu, mis on täis väljakutseid, peab toimuma pidev progress. Väikesed erialased tööotsad, osalused kutsemeistrivõistlustel — need kõik võivad tulevase tööandja silmis kuuluda kaalukausi raskemasse otsa ning mõjutada sinu karjääri ja tulevikuväljavaateid. Seega pea meeles, et võimalusi täis maailmas on valikud sinu enda teha! Ära vali kohustusi, vali uudseid lähenemisi ja arendavaid võimalusi! Ning Kuldari näitel, ära karda eksida, kukkuda, tõusta ja lõpuks särada.

Kas teadsid, et …
Sel kevadel toimub teistkordselt kutsehariduse suursündmus Noor Meister 2014.
• Millal? 7.–8. märtsil, kell 10-18
• Kus? Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses
• Palju maksab? Sissepääs on TASUTA
• Mis toimub?
Kutsemeistrivõistlused 24 erialal: võistlejaid üle 300
10 töötuba ametite proovimiseks
Kutseharidusmess: kohal on ametikoolid üle Eesti
• Kust leida infot?
Uuri lähemalt SIIT!