Need stereotüübid lükkab ümber ka Tallinna Ehituskooli keskkonnatehnika lukksepa eriala lõpetanud Robert Born, kes tunneb end torustikes nagu kala vees. Kogemust on andnud nii ametikooli praktika, tööalane kogemus kui ka kutsemeistrivõistluse Noor Meister esikoht. Uurime temalt lähemalt, kuidas sai alguse ja süvenes tema sinasõprus selle erialaga.

Oled õppinud keskkonnatehnika lukksepa erialal. Kui vaadata Sinu eriala kirjeldust, siis vastutad Sa ennekõike selle eest, et kütte-, vee-, ja kanalisatsioonitorustikud ei lekiks ja seadmed oleksid korras. Kuidas Sa enda jaoks selle ameti leidsid?

Käisin kolm aastat tagasi Rootsis ehitusel tööl. Kuulsin seal esmakordselt, et selle eriala inimestest, headest torumeestest on tööturul suur puudus. Kuna mulle niisugune nokitsemistöö meeldib, siis pärast väikest uurimist, kus antud eriala omandada saab, läksingi Tallinna Ehituskooli õppima.

Kas keskkonnatehnika lukksepa eriala on lihtsate killast või pigem keeruline?

Eriala on päris keeruline ja nõuab nii vaimset kui ka füüsilist vormisolekut. Teinekord on vaja tõsta või liigutada 300-400kg katelt ja ühtlasi mõelda läbi kogu süsteem, et see ka toimiks.

Sellel erialal töötamiseks peab Sul olema praktiline kogemus, mis aitab kiirelt probleemi tuvastada ja lahenduse leida. Kust Sa oma erialased kogemused tänaseks saanud oled?

Mind on alati eriala praktiline pool rohkem köitnud. Kuna õppisin kaugõppes, siis kasutasin võimalust ja käisin paralleelselt kooliga ka tööl. Sidusin omavahel nii õpingud kui ka töö ehk läbisin kõik koolipraktikad oma praeguses töökohas Eri-Ehitustööd OÜ-s, kus olen ametis olnud juba kaks aastat.

Kuidas kutseõpingud on Sind tänases töös edasi aidanud?

Kutseõpingud on mind aidanud rohkem teoreetilise poolega. Praktilised oskused tulevad ikka pikema ajaga ja kõva tööga. Tänu kogemustele oskan tööd kiiremini ja efektiivsemalt teha.

Mis peaks üldse juhtuma, et inimesed endale torulukksepa appi kutsuksid?

Meie abi on reeglina vaja rekonstrueeritavas korteris või majas ning uue hoone ehitusel, kuhu tuleb paigaldada nii veetorustik, küttetorustik, kanalisatsiooni torustik kui ka ventilatsioon. Üldjuhul kutsutakse meid kui on hädajuhused, nagu torustiku leke, külmunud või umbes torustik. Tavalised tööpäevad mööduvad uusi torustikke paigaldades.

Oled oma ametipostil kindlasti nii mõndagi näinud. Mis on Sinu kõige ekstreemsem kogemus?

Kõige ekstreemsem kogemus tuli tööle minnes üsna kiiresti - juba kolmandal päeval. Nimelt saadeti meid viiekorruselise kortermaja keldrisse kanalisatsiooni püstakusse tööd tegema. Kuna majarahvas ei teadnud, et me keldris askeldame, ei olnud neil ka valmisolekut sellega arvestada. Õnneks lõppes tööots puhaste riietega.

Adrenaliinirohke oli kindlasti ka kutsemeistrivõistlus Noor Meister, kus eelmisel aastal osalesid ning võidutiitli auga välja teenisid.

Jah, osalesin seal, et panna ennast proovile ja näha kui osavad on teised sama eriala esindajad, kes on ju põhimõtteliselt minu konkurendid. See oli hea võimalus end teistega võrrelda, sest võistlejaid oli üle Eesti ja tuhandeid pealtvaatajaid.

Mida see võit Sinu jaoks tähendas?

Ikka on hea tunne, kui Sind tunnustatakse. Võit tähendas mulle palju, sest nüüd tean, et olen omaealiste seas üks Eesti parimaid!

Noor Meister 2015 toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.

KOMMENTAAR

Leho Lilleorg, Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool

Avamaks keskkonnatehnika lukksepa ametiga seotud väljavaateid, uurisime Tallinna Lasnamäe Mehaanikakooli automaatika- ja ehituserialade juhilt Leho Lilleorult, milliseid arenguvõimalusi see valdkond endas pakub.

Keskkonnatehnika on valdkond, millega oleme kõik mingil määral seotud, kasvõi oma koduse köögitehnika kaudu. Eriala tähtsust ei mõjuta ei majanduslik olukord ega kehtiv riigikord. Valdkond on pidevas arengus - lisandub uusi materjale ja tehnoloogilisi lahendusi, millega tuleb ennast kursis hoida. Samas ei kao kuhugi ka mitmed vanemad tehnoloogiad, mille asendamine ei ole täna veel paljudele taskukohane.

Kui rääkida lõpetajate võimalustest tööturul, siis siin ületab nõudlus pakkumise. Meie õpilastel on valida nii praktika- kui töökohti. On juhtunud, et praktikaettevõte teeb õpilasele tööpakkumise juba aasta enne kooli lõpetamist. Osa tööandjaid koolitavad küll oma spetsialistid töökohal välja ise, kuid see koolitus jääb väga spetsiifiliseks ega anna noorele eeliseid mõne teise tööandja juures.

Keskkonnatehnika lukksepana on noorel palju arenguvõimalusi. Ei pea kartma, et jääd kogu eluks tegema sama tööd. On mitmeid jätkukoolitusi, mis eeldavad torutööde oskust, nagu soojuspumpade ja päikesekollektorite paigaldamine, ventilatsioonitööd jne. Meie arenevas ühiskonnas omab üha suuremat tähtsust energia säästmine ja taastuvenergia laialdasem kasutamine. Meie lõpetajatele on see suur väljakutse.

Keskkonnatehnika lukkseppade palgad on erinevad. Kindel on see, et korraliku töö eest võib kogenud keskkonnatehnika lukksepp saada Eestis ametlikult rohkem palka kui riigikogu liige.