Otsides informatsiooni pillide plusside ja miinuste kohta, jääb vähemalt minule isiklikult mulje, et plusse tuuakse rohkem välja ja miinustest hüpatakse kuidagi kergekäelisemalt üle. Kas pole see aga pisut väär, teades, kui uus ja väheuuritud maailm see siiski veel on? Põhiliste miinustena tuuakse välja pillide igapäevane kasutamine, esimestel kasutamiskuudel ilmneda võivad kõrvalnähud, pillide mittesobivus üle 35-aastastele suitsetavatele naistele ning kaitse puudumine sugulisel teel levivate haiguste vastu.

Hoolega propageeritakse, et tänapäeva pillid on nii madala hormoonsisaldusega, et kaalu tõusust ei saa juttugi olla. Vale puha! Kogesin selle omal nahal ära, seetõttu tean, millest räägin. Kellel on kasvõi minimaalne kalduvus tüsenemisele, see saab pillidest tingimata “abi”. Ja arvan, et paljudele pole ka tselluliidi vohamine just tänu pillidele mingiks uudiseks.

Tean naist, kes tarvitas pille 8 aastat, siis otsustas järele jätta, aga “päevi” pole tal senimaani tulnud (möödunud on 2 aastat). Karm, kas pole?

Viimasel ajal on Eesti ajakirjanduses ilmunud kõhedust tekitavaid artikleid, mis väidavad, nagu suurendaks pillide tarvitamine tõenäosust haigestuda rinnavähki. Ka selle väite kinnitamiseks või ümberlükkamiseks on meil veel liiga vähe informatsiooni, kuna pillid on tõesti väga noor avastus.

Loomulikult on pillidel ka rida positiivseid omadusi nagu korrapärased menstruatsioonid, 99%line kaitse rasestumise vastu jne. Pillide tõhusus ja kättesaadavus on vähendanud tunduvalt abortide arvu arenenud maades. Väidetakse ka, et pillide kasutajatel väheneb mõnede haiguste ja hädade oht nagu näiteks emakaväline rasedus ning munasarjavähk.

Seepärast polegi minu eesmärk teha noorte hulgas pillidevastast kihutustööd. Tahan lihtsalt rõhutada, et antibeebipillide miinuste ja võimalike kõrvalmõjude loetelu võib olla palju pikem, kui me hetkel teame või ette kujutada oskame. Seetõttu oleks minu soovituseks enne nende tarvitama hakkamist kõiki teadaolevaid plusse ja miinuseid arvesse võttes pillide hetkevajadust põhjalikult kaaluda ja alles siis otsus teha.

Antibeebipillid sobivad paremini seksuaalsuhtesse püsipartneriga - usaldusväärses püsisuhtes üldjuhul suguhaigused ei levi. Noorte jaoks, kes alles otsivad õiget ja vahetavad sageli partnereid, on kõige parem lahendus ikkagi kondoom!