“Legendi” kohaselt on Martins on 32-aastane kena välimusega fotograaf Brasiiliast, kes armastab vabala ajal palju surfata. Ta seljatas ta lapsena leukeemia ning töötas ÜROs. Surma ja meeleheidet täis paikadesse reisides sai ta võimaluse teha puudutavaid fotosid, mida mees levitas oma Instagrami konto kaudu, kus tal oli 120 000 jälgijat. Mõned tema pildid jõudsid ka tuntud fotoagentuuride valikusse, mille kaudu jõudsid tema fotod tuntud väljaannete Le Monde, The Telegraph, The Wall Street Journal jt veergudele. Mõistagi hakkas ajakirjandust huvitama ka mehe isik ning aasta eest avaldas Recount Magazine temaga intervjuu. Veel tänavu juulikuus vahendas BBC Martinsi fotomaterjale.

Kui poleks olnud üht tähelepanelikku BBC ajakirjanikku, oleks Martinsi edulugu muudkui aga edasi kestnud. Ajakirjanik Natasha Ribeiro muutus mehe suhtes kahtlustavaks, kui avastas, et mitte keegi polnud iialgi temaga silmast silma kohtunud: ei ükski brasiillasest ajakirjanik Iraagis ega ükski ametiisik, kes oleks pidanud temaga kokku puutuma. Ka BBCga suhtles mees WhatsAppi teel.

Lõppmäng algas siis, kui üks Sao Paulo galeri soovis Martinsi fotodest näituse teha, ent selgus, et mees olla Iraagis. Kuna fotograaf ühel hetkel ootamatult kadus, siis hakkas galerist kartma, et mees on röövitud ning asus suhtlema teiste fotograafidega, kes Iraagis olid. “Kui hakkasime teda otsima, ilmus ta kummaliselt uuesti välja, öeldes, et tal olid väikesed netiprobleemid,” meenutas galerist, kes oli vahepeal aga juba saanud teada, et BBC mehe töö autentsuses kahtleb.

Üheskoos avaldati Martinsile umbusaldust, kes seepeale oma Instagrami ära kustutas ning telefoninumbri hävitas. Selgituseks teatas fotograaf: “Olen Austraalias. Otsustasin veeta aasta ringi sõites ning lülitasin end kõigest välja. Jumalaga!”

Seepeale oli selge, et tegu oli võltsijaga ning info levis kõikidesse kanalitesse, mis olid mehe fotosid avaldanud ning pildid võeti autoriõiguste rikkumise kartuses igalt poolt maha. Brasiilia BBC asus välja selgitama, kes võis olla pettuse taga, kuid siiani pole teada, kes võis sedasi valetada. Küll aga on meediakanalid endilegi tuhka pähe raputanud ning nentinud, et fotode autentsuse protsess ja taustauuring peaksid olema põhjalikumad.

Tagantjärele on tuvastatud, et paljud tema pildid olid Ameerika fotograafi Daniel C. Britti looming, mis olid tugevasti moonutatud: ümber kadreeritud ning peegelpilti töödeldud. Oma välimuse röövis petis aga Instagrami-kasutajalt "hepworth-max":