Sisekujundusi Venemaale ja endistesse liiduvabariikidesse toodavad tegelikult päris paljud meie maa arhitektuuri- ja sisearhitektuuribürood. Neid näidata aga enamasti väga ei taheta, kuna tegemist on raskete venepäraste lahendustega, mis eestimaalase tajudele liig ülevoolavaiks jäävad.

Meelis Pressi büroo projekteerib väiksemate tööde hulgas hetkel üht hotelli Kišinjovi, suvel on aga valmimas eestlaste sisekujundatud mitmesajatuhanderuutmeetrine luksuslik kuurortikompleks Türki. Kui vaadata Eestis Meelis Pressi viimaseid maju, siis need astuvad arhitektide igapäevatoodete seast esile oma peaaegu sakraalse modernse luksuslikkusega. TTP Ehituse valgest betoonist, detailideni piinlikult terviklik peahoone Viimsisse suunduva Ranna tee ääres on üks Pressi paremaid maju. Selles avaldub lihtne ja jõuline elegants, mida Press oma mahulises loomingus näha tahab. TTP Ehituse maja pole küll teab mis suur, ent mõjub paratamatult monumentaalselt.

Paljusarjatud tihedusnäitajaga Liivaoja ehk Kadrioru mikrorajoon sisaldab samuti valdavalt Meelis Pressi arhitektuuri. Sealsetel majadel on tihedale kinnisvarakvartalile mitteomaselt luksuslik dekoor — seinu katvad pinnad on marmorist ja läikivad.

Kadrioru ja Liivaoja ning mere vahelise uue eluala keskuseks, ristpunktiks ja läbi nende alade kulgevate tegevuste lüüsiks on äsja kinnitatud projekt kortermajakorrustega ärikeskusest endise Kuku raadio stalinistliku maja ning Kadrioru Tervisekeskuse kvartalisse. See neljast trapetsiaalsest majast ümber ruudukujulise väljaku, mida läbivad ristina diagonaalteed, koosnev keskusekvartal illustreerib viimase aja meelispresslikkust piltlikult.

Filmi tn Ärikeskus

Kui keegi eestlane välismaal millegiga hakkama saab, siis on see justkui automaatselt kõigi asi, vähemalt äärmiselt huvitav. Meelis Pressi arhitektuuribüroo kujundab ümber üht Moldaavia pealinna nõukogude-aegset virulikku hotelli, mille kõrvale on kohalik linnaplaneerimisamet ette näinud veel ühe kõrgema torni.

Pakutud lahenduses on vanale hotellimahule, mis koosneb sisuliselt lebavast ja sellele toetuvast püstisest tikutopsist, moodne võrk peale tõmmatud, et see vana maht kuidagi uue kõrgema torni kõrval rohkem esile tuleks, jääks elavam, mitte ei sumbuks tahaplaani. Uus torn on mõeldud atraktiivse värvimuutva sisuga aatriumiga ning paikneb Kišinjovi peamisel linnaehituslikul teljel, mida mööda linna üldse sisenentakse. Päris uhke ülesanne on see ühele linnale väravaehitise projekteerimine.

Türgis panustab Pressi büroo aga ühe inglise arhitekti loodud lasvegaslikku kuurortisse mitmeplaanilise sisekujunduse loomisega. Kompleks, mis kaardub ümber väidetavalt maailma suurima välibasseini, on tohutu ning tööd erinevate iseloomudega ruumide kujundamisel meeletult. Selles kuurortis, mis paikneb otse mere ääres, peab idee järgi olemas olema absoluutselt kogu võimalustegamma. Nii saab siis ühelt poolt päikeselisi veevanne võtta ja golfi mängida, pooleteisetunnise sõidu kaugusel mägedes aga juba suusatada.

Oma 80-kilomeetrisel kuurortite ribal paiknev kompleks nimega Istanbul-Istanbul on võtnud loomulikult eesmärgiks igal juhul silma paista ja kliendid ikka neile meelitada. Nii on majades 22 restorani, maja ees Tallinna Raekoja platsi suurune purskkaevude väljak, lastele mõeldud loomaaed, efektsed baarid ja muud lõõgastusmehhanismid. Tallinnast saadetakse jooniseid aina uskumatumate kujundustega ruumide ehitamiseks, mis kõik peavad valmis olema juba selleks suveks.

Türgis on Pressi sõnul head võimalused projekteerida majja selliseid luksuslikke pindasid ja eritöödena valmivaid objekte, mida Kodu-Euroopas otstarbekas teha ei oleks. Türgis on nimelt kohalik käsitöökultuur nii vilgas, et osavatel meestel ja naistel ei tule veel pähegi oma ehistööde ning eriliste materjalimenetluste eest hingehinda küsida. Kohapeal valmistatud lahendused, lisaks veel käsitsi tehtuna, annavad aga tervikule sümboolselt palju juurde.

Kogemused ja kontaktid viivad Pressi büroo kindlasti mõne aja pärast ka päris uhkete arhitektuuriobjektideni, mida Eestis lihtsalt ehitada ei olegi võimalik. Teatud lõunamaisust Pressi arhitektuurist kuumab ja kindlasti on kasulikum teha pool tööd kodumaale, teine silm hoida aga välismaa tellimustevõrgustikul. Kui täna Türki projekteeritav objekt on rohkem fantastika valda kuuluva sisuga, siis siis loodetavasti õnnestub Pressi bürool peagi ka midagi rohkem enesesarnast projekteerida. Näiteks see hotell Kišinjovis.