Louis Pasteur tõestas, et küüslaugul on antibiootilisi väärtusi, kui ta tüki küüslauku räpasesse kivinõusse asetas, mille tagajärjel enamik bakteritest kadusid. See oli üks esimestest moodsatest teaduslikest eksperimentidest, mida praeguseks juba tuhandeid sooritatud on – The Journal of American Medical Association andis aastal 1990 teada, et küüslaugu positiivset mõju inimeste tervisele on tõestanud juba üle tuhande teadusliku uuringu!

Kuid see ei olnud sugugi mitte revolutsiooniline avastus. Inimesed sõid küüslauku tema raviva toime pärast juba kolm tuhat aastat tagasi. Küüslauk oli osa püramiide ehitavate orjade menüüst. Vanas Kreekas söödi küüslauku enne lahinguid ja võistlusi. Kuid mitte ainult siis – küüslauku kasutati ka põletikuliste haavade ravimiseks esimeses maailmasõjas.

Aga kas küüslaugu pidev tarbimine on tavalisele inimesele tõepoolest nõnda kasulik, nagu räägitakse? Nagu enamike toiduainete/produktide puhul, on ka sellele küsimusele otsest vastust keeruline anda.

Osa uuringuid on näidanud, et üks küüslaugu küüs päevas vähendab vere kolesteroolisisaldust kuni 9 % ja tänu sellele väheneb oht südameatakiks ligi 18%. Teised aga väidavad, et kolesteroolisisaldus väheneb ligi 17%, või siis seda, et igasugune efekt puudub (olles küll ilmselges vähemuses). Samas, kas keegi on mõelnud, mitu protsenti suureneb oht südmeataki oht pideva masenduse tõttu, mida tekitab elukaaslase permanentselt küüslaugu järgi lehkav suu?

Oleme teadlikud, et küüslauk vähendab vererõhku tänu temast tulenevale toimele, mis laiendab veresooni. Üks uurija on täheldanud, et vererõhu madaldamiseks piisab minimaalsest kogusest küüslaugust, kõigest ühest küüslaugupulbrikapslist.

Küüslauk kaitseb meid ka veresoonte lupjumise eest, mis põhjustab insulte. Küüslauk on meeldivam ja tervisele kasulikum veresoonte lupjumise vastane vahend, kui seda on näiteks aspiriin. Küüslaugu segamine teiste vererõhualandajatega jmt võib mõningatel juhtudel tervisele kahjulik olla, mistõttu tuleks igasugune kombineerimine jätta arsti otsustada.

Küüslauk aitab tõhustada valgete vereliblete tööd, mis tagab suurema resistentsuse igasuguste tõvede, nii viirus- kui ka bakteriaalsete nakkuste vastu. Ka vähi vastu. Küüslauk vähendab juba olemasolevate kasvajate arengut.

Et mida siis lõpuks uskuda? Esialgu ehk seda, mida me kohe kindlalt teame olevat tõde. Ehk siis:

  1. Toores küüslauk on antibiootikum, nii sees- kui ka välispidiselt.
  2. Küüslauk alandab vererõhku.
  3. Pidurdab vähktõve arengut organismis.