Mida vanemaks lapsed saavad, seda rohkem neile koolistress mõjuma hakkab. 4.-5. klassi lapsed on nädalasel koolivaheajal nii väsinud, et ei soovi mitte ühtegi tegevust teha, vaid lihtsalt magavad nädal aega järjest. Just sellest, mitte millegi tegemisest, on neil koolis käies suur puudus.

Põhikoolis käivad lapsed on väsinud juba enne seda, kui esimene koolivaheaeg üldse algab. Nende koolipäevad on tihtipeale 6-7 tundi pikad, siis kiirustatakse trenni ning sealt otse koju õppima. Pole siis ka ime, et mingil hetkel tahaksid nad ka koolivälist elu elada, mida saab tihtipeale teha alles hilistel õhtutundidel. Siinkohal peaks märkima, et internet on siiski üks tänuväärne asi, sest seal saab vabalt iga kell teistega suhelda.

Mida rohkem stressi inimene tunneb, seda rohkem muutuvad tema toitumisharjumused. Osad inimesed võtavad kaalust alla, tarbivad vähem toitu, teised aga võtavad hoopiski kaalus juurde, sest süsivesikurikast toitu süües on kuidagi hea tunne.
Paljud noored on täna ülekaalus, mille peamiseks põhjuseks tuuakse välja noorte vähest füüsilist aktiivsust. Mina küsiksin siinkohal vastu, kas Teie täiskasvanuna jõuaksite pärast ca 10 tunnist tööpäeva veel füüsiliselt aktiivsed olla? Eriti, kui kuklas kummitab kogu aeg mõni kontrolltöö?

Ka stressis olles on võimalik ja tulebki tervislikult toituda. Siinkohal sooviksin anda nõuandeid noortele, kellel koolistress on üle pea kasvanud. Mis on siis toidud, mis teevad enesetunde ehk veidi paremaks, annavad jaksu ja energiat vastupidamiseks?

Esimene soovitus toitumise juures on see, et kindlasti ärge jätke hommikusööki söömata. Hommikusöögist saab alguse kogu teie päev. Hommikuks on hea süüa kas kaerahelbeputru või muna, mõlemad tekitavad pikemaks ajaks hea täiskõhutunde. Sobivad ka müslid, jogurtid – mida saab kooliteele ehk kaasa haarata, sest magada soovivad ju kõik hommikuti veidi kauem.

Eelmise päeva õhtul palu ema-isal endale ka kerge vahepala kooli kaasa panna. Selleks sobib ideaalselt õun või pakk porgandit, mandlid, tume shokolaad, võivad olla ka kuivatatud puuviljad.

Kui sa pead otse koolist trenni minema, võta kindlasti kaasa veidi toekam toit. Selleks sobib hästi tatrapuder, võivad olla ka helbed, kuidas kellelegi maitseb. Sinna juurde lisa kindlasti värsket köögivilja. Hea enestunde ja magusa vajaduse täidab ideaalselt tume shokolaad.

Õhtusöögiks söö midagi kergemat, samas toitvat. Selleks sobib hästi kalast või kanast valmistatud toit. Tortillat kanaga on imelihtne teha.

Hiljem õhtul, kui pea juba õppimisest väsinud, võta veel üks vahepala, selleks sobib suurepäraselt pakk mandleid.

Vahepalad on head „varude“ täiendajad. Kui sa jätad liiga pikad vahed toidukordadele vahele, oled lõpuks valmis sööma ükskõik mida ning see viib ainult üleliigsete kilodeni või tühjade kaloriteni.

Pea kindlasti meeles taldrikureeglit, alati kui selleks võimalus on. Joo piisavalt vett, kuula enda organismi ja leia endale vajaminev ning sobiv kogus.

Fakt, et me elame põhjamaises kliimas, nõuab omakorda ka vitamiinide tarbimist. Kõige mõjusamad vitamiinid igapäevaseks kasutamiseks meie kliimas on D- ja C- vitamiin.

Tervislikult toitudes pead ka koolistressile paremini vastu, aju töötab paremini ning energiat tuleb juurde.

Hoolitsege endi eest ja pidage vastu!