Suurim uuendus ongi vast võrgutoe lisamine, mida tegelikult lubati juba CIV3-e, mõne esimese parandusega. Mõne aja pärast lubadus unustati ning asjast huvitatul tuleb nüüd ikka rahakotti kergendada. Pealtnäha on tulemus korralik, pakutakse kuhjaga võimalusi arvuti juhitavate rahvaste kiusamiseks. Lisaks klassikalisele mitmikosale on simultaneous turns (tegutsevad korraga, järgmisele käigule minnakse, kui kõik on asjad ära ajanud), e-posti vahendusel strateegitsemine, hot seat ja uuenduslik turnless mode. Originaalne idee on elektronkirjade kaudu sõdimine, kuid see loodi äärmiselt ebamugavana. Nimelt tuleb peale käigu sooritamist fail salvestatud seisuga manuaalselt edasi meilida ning vastuse saades jällegi õigesse kausta kopeerida.

Enim elevusttekitav on aga turnless mode, kus iga üksus on seotud oma ajanäitajaga ning võib kindla vahemiku järel jälle tegutseda. See vahemik suureneb matši edenedes, sõltudes otseselt linnade ja üksuste arvust. Ämbrisse astumistest siiski ei pääsetud. Nimelt jookseb kõik kokku, kui liituda mänguga, mille hosti ping on üle 500. Samuti on võrguosa kasutajaliides kõike muud kui mugav. Lisaks on mõttetud kaks lobby screeni. Loodetavasti parandatakse see kõik tulevase patchiga.

Eest leiab kaheksa uut tsivilisatsiooni. Seltskonnaga liituvad mongolid, hispaanlased, viikingid, keldid, korealased, araablased, kartaagolased ja türklased. Igaühel neist on oma eriline sõdur, täpselt nagu vanadel olijatel. Näiteks saavad hispaanlased kavaleeria asemel Exploreri oskustega konkistadoori, mida kasutati omal ajal Lõuna-Ameerika põliselanike hävitamiseks.

Lisati ka mõned lihtüksused ja ehitised. Lisapaketis saab Swordsmani uuendada Medieval Infantryks ning tolle omakorda Guerillaks. Töömehed õppisid vahepeal rajama radareid, sõjaväelisi eelposte ja lennujaamu. Lisati ka üks maailmaime — Internet — mis tekitab igasse samal mandril olevasse linna uurimislabori.

Tsitaat sissejuhatuses polnud suvaline tarkus, sest sõdimine on kergemaks muutunud. Nimelt tegi uuenduskuuri läbi ka kasutajaliides ja erinevalt võrgutoe omast on see korralik. Lisati mitmeid nuppe nii tööliste kui sõdurite kontrollimiseks. Töölist võib näiteks käskida veekogu juurest lähima linnani niisutuskanal kaevata või ainult reostuse likvideerimisega tegeleda. Pommitajatele on lisandunud käsk auto bombard, et need pommitaks igal käigul automaatselt etteantud ruudukest. Veel võib sõdureid patrullima ning maid avastama panna. Probleemiks pole ka suure hulga erinevate mehikeste korraga liigutamine. Üheaegselt võib siin liigutada settlerit ja warriori, transport’i ja battleship’i.

CIV-seeria on teatavasti alati olnud suur ajaröövel. Seetõttu on mõeldud uusi võimalusi, kuidas tempot oluliselt kiirendada. Nüüdsest on mõeldav isegi lõunapausi ajal mängimine! Regicide’is tuleb näiteks leida ja maha nottida vaenlaste pealik. Ärge imestage, kui leiate end Lincolni või Cleopatrat taga ajamas. Pinge kruvib üles aga City Elimination, kus võitmiseks piisab vaid ühe (!)linna vallutamisest. Nimekirjast ei puudu isegi FPSidest tuntud Capture the Flag.

Vaatamata ülalkirjutatule ei ole C3:PTW kaugeltki täiuslik. Suuremad möödalaskmised parandati juba neli päeva selle poelettidele jõudmise hetkest, parandusega. Siiski on programmil kalduvus vahel kinni joosta. Samuti ei ole graafiline pool esiletõstmist väärt. Värvisügavus on vaid 16 bitti ning animatsioone peaks rohkem olema. Heliline pool pole samuti palju parem, näiteks on tihti kuulda häirivat krõpsumist. Kuna testimismasinas oli kasutada korralik Soundblaster Live helikaart, peitub viga suure tõenäosusega tarkvaras.

Kokkuvõttes on PTW väärt lisapakett suurepärasele käigustrateegiale. Vaevalt, et selle nõrkused korralikku CIV-fänni eemale peletavad. Pealegi on Firaxis Games ametlikult teatanud, et silmailule nad ei pretendeerigi. Mängu ilu peituvad sisus ja mängitavuses. Ning nii see ongi. Civilization III: Play the World
Firaxis Games, levitab Infogrames
Tugi: 1-8 (e-posti teel, Internet, LAN, ühe arvuti ees)
Vajalik: PII-300, 32 MB RAM, 4x CD, 500 MB HDD, Windows 98/2000/Me/XP, varem installeeritud Civilization III
Hind: ca 500 kr
civ3.com