Kui visata pilk peale mõne toiduaine koostisosadele, siis pea võib hakata ringi käima- pakendilt võib leida suure hulga keerulisi nimesid, mis on arusaadavad vaid keemia fännidele. Stabilisaator, emulgaator, pektiin jne - APPI, mida need kõik tähendavad?! Mõnel kaob lausa söögiisu ära, kui hakkab neid kõiki asju kokku lugema.

Asja ei pea nii keeruliseks ajama- kui veab, siis pakil on kirjutatud palju E-tähti, millele järgneb kuni neli numbrit, näiteks E322. Kui aga ei vea, siis on seal vaid keerulised ja arusaamatud nimetused- inimesi on lihtne segadusse ajada.

E-ained ehk toidu lisaained jagunevad kolme gruppi- kõige süütumad on ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest, teise rühma moodustavad ained, mis on saadud toidust sünteesi teel, kolmandasse rühma kuuluvad tervisele kõige kahjulikumad ning enim kõrvalmõjusid tekitavad sünteetilised lisaained, mida looduses ei leidu. Muidugi pole vist ühtegi E-aineteta toiduainet, sest kõik lisaained pole kahjulikud või kunstlikult valmistatud.

Miks seda siis tehakse, kui see kõik nii kahjulik on? Välimus müüb ja see panebki kõik ärihaid süstima igasuguseid kemikaale toidu sisse. Kes siis ostaks vorsti, kui see oleks kergelt hallikas või jäätist, mis oleks kivikõva? Inimene sööb ju silmadega ja selle jaoks on vaja muuta toit võimalikult isuäratavaks.

Oh, need maitsvad viinerid! Kes siis ei armastaks neid kartuli ja kastmega süüa? Viinereid ei saa eriti viineriteks nimetada, sest need sisaldavad vaid 10% liha ja ülejäänud 90% sellest on ained, millel on kohutav lõhn ja välimus.

Samuti püütakse kaalujälgijate rahakotte sildiga "suhkruvaba" või "extra-light". Tegelikult on suhkru asemel suhkruasendajad, mis teevad inimese organismile palju rohkem kahju kui suhkur ise. Toote "tervislikkus" seisneb vaid vähemas hulgas kalorites.

Ka silte "Säilitusainete-vaba" ei tasu sinisilmselt uskuda- see, et seal pole säilitusaineid, ei tähenda, et ka muud keemilised koostisained puuduvad sealt. Inimeste lõksu tõmbamiseks minnakse päris kaugele. Õnneks on info e-ainete kohta paljudes kohtades lihtsasti lahti seletatud ja nii mõnedki inimesed on oma toitumisharjumusi muutnud.

Poes käies tuleks meeles pidada vanasõna, et kõik ei ole kuld, mis hiilgab. Võib tunduda, et kõik tapab ja kõigest tuleks eemale hoida, kuid päris nii asjad ka ei ole. Võiks lihtsalt jälgida, mida sööd või jood.