Riias on ette võetud mitu katset jäädvustada igaveseks suure tantsija mälestus, aga neid ei ole saatnud edu, vahendab Läti Delfi.

Läti kultuuriminister Helēna Demakova soovitas aga äkki ilma igasuguse konkursita ausamba autoriteks Eesti Kunstiakadeemia professoreid Jaan Toomikut ja Jüri Ojaveri, „Baltimaade kunsti kõige tuntumaid ja rahvusvaheliselt tunnustatumaid meistreid“.

Lätis ministri hinnangul väärilisi skulptoreid leida ei olnud, rääkis portaalile IMHOClub.lv tuntud Läti metseen Jevgenijs Gombergs, kes on tegelnud ausammaste (sealhulgas Peeter I oma) rekonstrueerimisega.

Ausammas (FOTO) avati Riias 5. septembril.

Nagu teatas Läti meedia, on ausammas kontseptuaalne. Kes ei tea, et see on Māris Liepa mälestussammas, ei pruugi seda ära arvata. See on üldistatud tantsijakuju, kes lendab igavikust igavikku, lisas Demakova.

„Öelda, et (poeg) Andris Liepa oli vastu, on vähe öeldud. Ta kulutas kõrgete instantside uksi, võitles. Kuid seda, mille on ette võtnud Demakova (keda võib nimetada skandaalse Riia „Valguse Lossi“ frontwoman'iks), ei ole võimalik peatada,“ kommenteeris Gombergs.

„Idee ei ole halb. Aga skulptor on andetu! Māris ja mina oleme kujusid voolinud juba lapsevõlvest peale! Isa oleks meid selle eest maha löönud,“ pahandas Andris Liepa.

„Andris Liepa protesteeris selle monstrumi vastu nii tugevalt, et (avamisel) esinenud hakkasid seda kuidagi üha rohkem nimetama Läti balleti mälestussambaks. Läti ballett on aga ka teistsuguseid solvanguid ära kannatanud, kannatab ka selle,“ ütles Gombergs.