Eesti laulu konkursi finaalis lugude vahepeal näidatud sketšid olid mõtlemapanevad ning tekitasid paljudes kindlasti toredat äratundmist. Väike kriitika eestlaste eneseuhkuse pihta ei tee paha. Samuti aitab meie eluolu kirjeldamine läbi välismaalaste silmade paremini mõista eestlaste rahvuslikku eripära.    

Paljudel välismaal elavatest eestlastest on komme rääkida alati suure uhkusega ning ülivõrdes oma kallist kodumaast. Oma välismaa tuttavatele ja sõpradele mainitakse pidevalt seda, kui palju on Eestis kõik parem - suured metsad, arenenud IT, kiire asjaajamine jne. Samuti vuristatakse ette terve rida kuulsaid eestlasi, kes kõik on maailmas midagi saavutanud. Räägitakse sellest, et meie lõime Skype'i ning arendasime välja failijagamise. Meie kaasmaalastest, Eesti elust, mustast leivast ning saavutustest räägitakse alati lausa ülivõrdes.   

Kuid paraku ei teadvusta paljud eestlased seda, et reaalsuses ei lähe paljudele välismaalastele üldsegi korda see, mida me leiutanud oleme või kes meie kuulsatest inimestest midagi on saavutanud. Väikese Euroopa ääremaa riigi leiutisi või kuulsusi kahjuks ei hinnata välismaal nii kõrgelt nagu tahaksime ette kujutada. Sageli peame ennast liialt tähtsateks, ilusateks ning teistest paremateks. Seega ollaksegi tihti eestlastega suheldes lihtsalt viisakad, kuigi samas jälgitakse pidevaid võrdlusmomente loovat võõramaalast pigem ettevaatusega.   

Eestlased paraku on uhke ning enesekeskne rahvas. Oleme harjunud kõigele oma mätta otsast ning ülevalt alla vaatama. Kuid nähes eestlaste eluolu läbi välismaalase vaatevinkli, aitab see nii ennast kui ka oma käitumist paremini mõista. Eesti laulu loodud sketšid olid igati tasemel ning loodan, et panid meid mõtlema meie enesekesksuse üle. Samuti loodan, et need aitasid ehk paremini mõista seda, et enesekesksuse näol on tegemist lihtsalt meie enda eraldatusest tuleneva ettekujutuse või luuluga ning ükski rahvus pole teisest parem. Oleme siin maamunal lihtsalt teatud eripäradega.

Hea Delfi lugeja, mida arvasid sketšidest sina? Lisa oma mõtted kommentaariumisse.