Käesolev konkurss on Eesti noortele teadlastele kõigi aegade edukaim. „Kunagi varem ei ole konkursil preemiat saanud kõik kolm Eestit esindanud noort,“ kinnitas Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakonna juhataja Terje Tuisk.

Tšehhi Parlamendi senati eripreemia pälvis Tallinna Reaalkooli õpilane Martin Talvik tööga „Gümnaasiumiõpilaste suhtumine globaalprobleemidesse ja selle muutumine 1991-2012“. Uurimistöös selgus, et globaalprobleemid on Eesti ühiskonnas gümnaasiumiõpilaste arvates tähtsad. Kahe kümnendi jooksul on muutunud õpilaste poolt tähtsustatavad probleemid. 2012. aastal muretsesid noored rohkem energiaressursside ammendumise, inimkonna jätkuva kasvu ja sotsiaalse ebavõrdsuse pärast. Martin Talviku auhinnaks on 5-päevane praktikavõimalus Tšehhi parlamendis.

Tšehhi Teaduste Akadeemia eripreemia vääriliseks hinnati Kristiin Resiku (Tallinna Reaalkool) tööd „Polümeerse katte PolyE-323 sobivus liitlipiidide kapillaarelektroforeetiliseks analüüsiks“. Uurimistöö eesmärgiks oli välja selgitada polümeeriga PolyE-323 kaetud kapillaari sobivus liitlipiidide kapillaarelektroforeetiliseks analüüsimiseks ning ühtlasi ka hinnata PolyE-323 vastupidavust orgaanilistele solventidele. Kristiin Resiku auhinnaks on 5-päevane praktikavõimaluse Tšehhi Teaduste Akadeemias,

Euroopa Keemia ja Molekulaarteaduste Assotsiatsiooni (EuCheMS) eripreemia, väärtusega 1000 eurot, pälvis Mari Liis Pedak (Tallinna Reaalkool) tööga „Keskkonna mõju uurimine vees sisalduvatele humiinainetele kõrgsurvevedelikkromatograafilisel meetodil Harku järve näitel“. Töö eesmärgiks oli uurida keskkonna mõju Harku järve, Eesti ühe kõige reostunuma järve, vees sisalduvatele humiinainetele. Ühtlasi oli käesoleva töö eesmärgiks tõestada, et kõrgsurvevedelikkromatograafilist meetod (HPLC) on sobilik humiinainetega seotud keskkonnauuringute tegemiseks ning selle rakendamine keskkonnauuringute raames oleks kasulik.

Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil esindasid Eestit õpilaste teadustööde riikliku konkursi gümnaasiumiastme parimad. Õpilaste teadustööde konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga.