„Ikka veel peame täiskasvanuile rõhutama, et otsustustes tuleb alati esikohale seada lapse huvid. Tihti puudub aga lapse huve vaagival sotsiaaltöötajal, juristil või kohtunikul vajalik pädevus. Ta ei tea, kuidas lapse huve parimal moel kaitsta. Tema professionaalne ettevalmistus pole sisaldanud eraldi lapse õiguste osa. Täiskasvanu teadmatus võib lapse hätta jätta, “ rõhutab MTÜ Lastekaitse Liit president Loone Ots.

MTÜ Lastekaitse Liit eestvedamisel alustas Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituut koostöös TÜ õigusteaduskonnaga lapse õiguste ja heaolu valikulise õppemooduliga, mis on osaks sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika magistriõppe kavast. Moodul juurutati veebruaris 2014 projekti „Lapse hääl!“ osana. Mooduli maht on 24 eap ja see sisaldab aineid inim- ja lapse õigustest, lastekaitsest ning praktilisest tööst laste ja peredega. Kohustusliku õppepraktika eesmärk on kinnistada teadmisi, oskusi ja pädevusi lapse õiguste vallas.

Lapse õiguste õpetamise vajadust on rõhutanud ka lasteombudsman Indrek Teder: “ÜRO lapse õiguste konventsiooni tõhusus sõltub sellest, kas selle sisu ja eesmärki tuntakse, mõistetakse ning ka rakendatakse. Lastega töötavatel spetsialistidel tuleb oma töös iga päev lapse õigustega arvestada ja tihti lapse õiguste kaitseks välja astuda. Lapse õiguste hea tundmine on selles töös hädavajalik. Seepärast on mul siiralt hea meel, et lapse õiguste õpetamine tulevastele lastekaitse- ja sotsiaaltöötajatele, kohtunikele, prokuröridele, advokaatidele ja teistele lastega töötavatele spetsialistidele on saanud Tartu Ülikoolis hoo sisse. “