Kõigepealt hakkasin tegelema hernestega. Ostsin madalakasvulise varajase hernesordi, mis pidi olema hea ja magusa maitsega. Pakendi peal torkas ka silma soomekeelne naljakas märkus: „Süüa kõlbavad ainult herned, kuid kaunad ei ole söömiskõlblikud."

Olin kuulnud, et hernes hakkab paremini kasvama siis, kui teda enne hoida paar päeva vees, kuni tal tekib idu. Seega panin vette 15 hernest ning jälgisin iga päev hoolega, kuid esialgu mingit muutust ei toimunud. Paar päeva hiljem tundsin ebameeldivat lõhna, vesi oli roiskunud. Sellega piirdus minu esmakordne hernekasvatus. Järgmine kord peaksin herneste kasvatamisest rohkem uurima.

Järgmiseks katsetuseks valisin salatikressi. Olin kuulnud, et algajale aednikule on see üks lihtsamaid salatitaimi kasvatamiseks. Seemned külvasin hajusalt potti ning jäin ootama. Pakendile oli kirjutatud, et tegemist on kiirekasvulise salatisordiga, saak alates teisest nädalast.

Paari päeva jooksul tulid juba esimesed võrsed mulla seest välja. Iga nädalaga kasvasid võrsed aina suuremaks, kuid kahe kuu jooksul pole siiani veel saavutanud õiget salati mõõtu. Praegu on võrsed umbes 10 sentimeetri pikkused, mõned on pikemad ja mõned lühemad.

Peale salatikressi külvasin ka basiilikuseemneid. Pakendile oli kirjutatud, et aega võtab nende valmimine umbes 80 päeva. Esimesed võrsed tulid välja peale kahe nädala möödumist. Peale kuu aja möödumist harvendasin kolme eraldi potidesse basiilikutaimed. Nüüd on taimed umbes 7-10 sentimeetri pikkused. Varsti saan taimed ümber istutada kasvuhoonesse.

Läbisin vahepeal ka väikese vaheeksperimendi – kas ümber istutatud münt kasvab suuremas potis edasi? Ostsin poest münditaime. Kodus istutasin selle ümber suuremasse potti. Nüüd on kuu aega möödas ja münt kasvab täiel jõul edasi.

Kokkuvõttes võtavad maitsetaimed üsna kaua aega enne kui valmis saavad. Neil, kel puudub tahe ja kes ei jaksa oodata, on ikkagi lihtsam poest osta.

Põnevaid lugusid ootame aadressile noortehaal@delfi.ee!