Ent igaühel on õigus keelduda. Enda eest hoolitsemine on täiesti normaalne ja keegi ei pea alkoholi tarvitama lihtsalt mugavusest, kuna juua on lihtsam kui keelduda. Eriti tobe on aga pärast kahetseda, et klaasi vastu võtsid ja tühjaks jõid, kuigi tegelikult eriti ei tahtnudki.

Sobivaim EI ütlemise viis sõltub seltskonnast ja situatsioonist. Üldreeglina on kõige tõhusam öelda otse, et sa ei soovi. Kehtesta ennast seltskonnas ning ole viisakas ja veenev: „Ei, ma ei taha." Vaata alkoholi pakkujale silma, see lisab sõnumile kaalu.

Agressiivsel pealekäimisel ütle mõni tüüpiline „igav“ põhjus, millest ei saa vaidlusteemat tekitada. Näiteks, et pead roolis olema või ei saa juua tervislikel põhjustel (tabletikuur).

Abi võib olla ka sellest kui ostad endale alkoholivaba õlu või kokteili. Nii on näha, et sul on jook olemas. Mõnede inimeste nipp on see, et pakutud klaas võetakse vastu, kuid see jääb joomata. Mõned aga keeravad keeldumise naljaks, näiteks: „Nõrk olen, jätan praegu vahele...“

Kui tead, et satud olukorda, kus pakutakse alkoholi, siis on mõistlik keeldumise sõnastus eelnevalt välja mõelda. Nii suudad reageerida kiiresti ja veenvalt.

Lõpetuseks - „Ei” öelda on seda lihtsam, mida sagedamini sa seda teed. Millised on teie nipid ja soovitused „EI“ ütlemiseks?