Karolina Lõhmus: Olin lõpetamas 12. klassi ja mul polnud aimugi, mida ülikooli õppima minna. Probleem ei olnud selles, et ma ei teadnud mida õppida, vaid selles, et mul oli liiga palju huvisid. Otsustasin võtta aasta vabaks ning ennast avastada, kuid ma ei tahtnud niisama aasta aega tööl käia või kodus istuda, vaid vajasin väljakutset.

Läksin 2016. aastal Seiklejate Vennaskonna kaudu Rumeeniasse, kus töötasin (Euroopa vabatahtliku teenistuse all) kuus kuud ühes Rumeenia noortekeskuses. Minu projekti nimeks oli ''Sighisoara multilingva'' ehk meie grupi põhitegevusteks oli erinevate keelte õpetamine ning kultuuriõhtute korraldamine, et kohalikele meie kultuure tutvustada.
Kui tunned, et oled enda elus sattunud mugavustsooni ja vajad väljakutset, siis Euroopa vabatahtlik teenistus on just sinu jaoks. See on suurepärane võimalus tutvuda erinevate kultuuridega, kohtuda suurepäraste inimestega, reisida ning selle käigus ka avastada iseennast.

Martin Arro: Mina olen vabatahtlik olnud YFU Eesti MTÜs juba 7–8 aastat. Puutusin YFUga esmakordselt kokku siis, kui tuli äkitselt mõte minna vahetusaastale. Nii sattusingi 10. klassiks hoopis Norrasse elama ja õppima. Kuna pea kõiki YFU üritusi viivad läbi vabatahtlikud, siis mäletan, et juba vahetusaasta keskel olin kindel, et soovin organisatsiooni tegevustes ka edaspidi kaasa lüüa, et jagada enda kogemusi ning meie missiooni edendada.

Iga noor (tegelikult iga inimene) leiab end mingil hetkel olukorrast, kus tuleb siseneda tööturule või liikuda tööelus edasi. Mulle on alati meeldinud mõelda, et minu esimene töökogemus on tulnud just YFUst. Tänu YFUle õppisin juba väga noorelt, milline juht ma olen, kuidas reageerin kriisiolukordades ja töötan meeskonnas. Nüüd, kui mul on vabatahtlikku töökogemust juba mitu aastat, olen muuhulgas olnud ühe ametiaja YFU juhatuses ning rinda pistnud ka suurte rahvusvaheliste projektidega.
Tähtis on oma vabatahtlikku töökogemust ka pidevalt mõtestada: mõelda ja analüüsida just tööturu võtmes, mida kõike oled teinud ja õppinud, ning siis üllatunult mõista, et tegelikult oled saanud korraliku töökogemuse.

Olya Mykytyshyn: Mina käisin 2015. aasta suvel vabatahtlikuna Tuneesias. Osalesin projektis "Punane ja valge", kus õpetasin inglise keelt ja mängisin lastega erinevaid mänge.

Enne vabatahtliku töö tegemist reisisin päris palju, kuid enamasti Euroopas ning tahtsin näha just uusi kultuure ja maailmajagusid. Teiseks, reisimisele kulub alati palju raha, isegi kui reisid seljakotiga ja ööbid telgis. Mul tekkis küsimus, miks mitte kulutada siis raha hea eesmärgi täitmiseks samal ajal? Vabatahtlik töö oli justkui kõik ühes.
Karolina Lõhmus
Nüüd töötan AIESECis vabatahtlike koordinaatorina, et ka teised noored võiksid saada sarnase kogemuse. Vabatahtlik töö AIESECis ei tähenda vaid isiklikku arengut, mis tekib reisimise ja uute kultuuride tutvumise käigus. See on ka võimalus saada maailmakodanikuks ja töötada suurema eesmärgi nimel.

Tekkis rohkem küsimusi? Tule ja kohtu erinevate organisatsioonide vabatahtlikega 7.–8. detsembril Tallinnas toimuval „Teeviidal”. Lisainfot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt.

Noorte infomessi „Teeviit 2017” noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid