Orient laiendab sel aastal haaret ning festivali lisakontserdid toimuvad Viljandi Vanamuusika Aidas, Linnateatri Hobuveskis ja Tallinna Raekoja platsi vabaõhulaval.

“Selleaastase kava eesmärk on näidata Aasia rahvaste rikkaliku kultuuripärandit väga mitmes loominguvaldkonnas,” ütles Oriendi kunstiline juht Peeter Vähi. “Nii on muusikaprogramm vürtsitatud teatri, tantsu, rituaalide ja iidsete muusikariistadega, et näidata eri maade kultuuride rikkust,” lisas Vähi.

Festivali avakontserdil on laval armeenia keskaegsete õukonnatrubaduuride ja bardide müstilis-filosoofilist loomingut tutvustav Armeenia trio Goussan ning Korea klassikalist rändmuusikateatrit esindav ansambel Jan Chi Ma Dang, kelle värvikas etenduses võib muu hulgas näha-kuulda ka matuserituaaliga seotud tseremoniaalseid laule ja tantse.

Festivali eredaks külaliseks on Grammy auhinna laureaat Pandit Vishwa Mohan Bhatt Indiast, keda peetakse tema enda konstrueeritud Mohan vina, India nn. slide-kitarri üheks väljapaistvaimaks virtuoosiks.

Aserbaidžaanist tulevad festivalile Kesk-Aasia ja Araabiamaade spetsiifilise muusikastiili – mugaami esitajad - Jabbar Gariagdi Mugam Trio.

Taiwani saarelt pärit rituaalseid meloodiaid, palveid ja pulmatraditsiooni tutvustab Oriendil Paiwani põlisrahva ansambel, kes kasutab oma etenduses mitmeid vanu ja eksootilisi instrumente nagu näiteks kahehäälne ninaflööt.

Süüriast, Omajjaadide mošeest saabuvad Oriendile pöörlevad dervišid, kelle etteaste laiades rõivastes pöörlevate sufide näol on Araabimaade rituaalse tantsu üks enimkasutatud motiive.

Ainude unikaalne laulutraditsioon ja tonkori müstilised ülemhelid jõuavad esmakordselt Eesti kuulajateni tänu Jaapanist pärit muusikutele ansamblist Marewrew & Oki.

Festival Orient korraldab Rotermanni väljakul ka meistrikursusi. Piletid ja festivali passid on müügil Piletilevi punktides üle Eesti.

Festivali kava:

29. mai kell 19 Rotermanni telk – Festivali avakontsert: Korea traditsioonilise muusika- ja tantsuansambel Jan Chi Ma Dang &Armeenia trio Goussan koos Haig Sarikojumdžjaniga.

30. mai kell 19 Rotermanni telk - „Haruldased India muusikainstrumendid“ – Pt Vishwa Mohan Bhatt (Mohan vina, India), Pt Sulhen Chatterjee (tabla, India), Peeter Vähi (tanpura)

30. mai kell 19 Viljandi Pärimusmuusika Ait - Korea traditsiooniline muusika ja tants: ansambel Jan Chi Ma Dang.

31. mai kell 19 Rotermanni telk - Aserbaidžaani mugaamid: Jabbar Gariagdi Mugam Trio & „Armastusega Paiwanist“, Paiwani põlisrahva rituaalne muusika, iidsed palved ja pulmatraditsioon: Sauniaw Tjuveljevelj, Camake Valaule ja Taiwu lauljad Taiwani saarelt.

1. juuni kell 19 Rotermanii telk - „Pöörlevad dervišid Damaskuse Omajjaadide mošeest“: Hamed Dawood Ensemble.

1. juuni kell 22 Linnateatri Hobuveski – „Armastusega Paiwanist“ - Paiwani põlisrahva rituaalne muusika, iidsed palved ja pulmatraditsioon: Sauniaw Tjuveljevelj, Camake Valaule ja Taiwu lauljad Taiwani saarelt.

2. juuni kell 19 Rotermanni telk - Aserbaidžaani tarivirtuoos Faik Chelebi: kammerlik mugaami repertuaar & traditsiooniline ainu muusika: ansambel Marewrew & Oki Jaapanist.