Tegemist on jooksuga, mis pakub midagi kõigile. Nii inimestele, kelle eesmärk on võita, kui ka ilusa ilma ja rahuliku tempo austajatele. Motivatsioonipuudust tulla ei tohiks, kuna auhind parimatele on ahvatlev. Esimest, teist ja kolmandat kohta premeeritakse kehalises kasvatuses hindega „5“ ja oma vanuserühma parim saab minna teatrikunsti nautima.

Niisiis ootas soojal sügispäeval randa kogunenud noori ees iga-aastane ühisjooksmine. Esimene start, kus jooksjateks olid võistlushimulisemad 10. ehk G1 klassi poisid, sai antud umbes kell 13.00. Viimasena said liivas müttama hakata aga abituriendineiud.

Kokku krooniti kuus võitjat: kümnendate klasside arvestuses Uku Kõrre ja Martina Ritson, aasta vanemate seas Karl Tulmin ja Hanna Andla ning abiturientidest olid tublimad Karl-Louis Laasmäe ja Iiris Abdullajev.

Kui küsisime osalejatelt esimeste emotsioonide kohta pärast finišisse jõudmist, sõnas Karl G2b klassist: „Ei, väga lihtne jooks oli ja konkurente ei olnud. Väga tore oli, distants oli normaalse pikkusega. Kõik oli hea.“ Paljud koolikaaslased nõustusid temaga, kuid oli ka neid, kelle arvates oleks võinud võistlus veidike kergem olla. Enrico G2d-st arvas: „Raske jooks oli. Lõpus proovisin esimesele küll järgi tulla, aga ei jõudnud.“ Siiski sõnasid õpilased enamasti, et selline üritus on tore vaheldus ja järgmisel aastal võiksid ka õpetajad osa võtta.

Spordisündmuse alguses pidas kõne olümpiasangar Jüri Tamm, kes lahkesti ka meie küsimustele vastas. Üritust kommenteeris ta järgnevalt: „Alustame sellest, et see nädal on euroopa spordinädal ja selle nädala jooksul üle Eesti toimub hästi palju üritusi, võistlusi, jookse ja see initsiatiiv on üks paljudest. Ja mul on väga hea meel, et kõik need võistlused on väga erinevad. See miilijooks Pärnu rannas on vahva. Sporti saab ju teha mitte ainult staadionitel ja spordirajatistes, vaid ka lihtsalt looduses.“
Küsisime, kas ka tema kooliajal toimusid säärased üritused, kuhu noored kokku tulid ja ühiselt sportisid. „Kui mina olin veel koolipoiss, siis sellel ajal esimest korda asfalteeriti kõnnitee kooli juurest muulini välja. Me jooksime kooli juurest muulini ja tagasi. Aga tavaliselt septembris ja oktoobris olid meie põhilised treeningud siin, Kalevi staadionil, nüüdsel Rannastaadionil. Me tegime väga palju treeninguid siin liivas – mängisime jalgpalli, tegime kaugushüpet ja olümpiaalast ettevalmistust,“ vastas härra Tamm.

Meremiili traditsioon Pärnu Ühisgümnaasiumis ulatub tagasi nõukogude aega. Juba tol ajal joosti miilipikkust distantsi Pärnu aastajooksu raames (vajab täpsustamist). Sellega seoses arvas tollane kooli juhtkond, et oleks mõistlik panna ka kooliõpilased jooksma, et nad saaksid rutiinist vajaliku puhkuse.

Esimene „Meremiili jooks“ toimus juba 1982. aastal, siis oli kooli nimi Pärnu VI keskkool. Esimestel meremiili jooksudel jagati ka medaleid.

„Meremiili jooks“ on üle elanud erinevad ajastud, valitsejad ja koolinimed – loodame, et traditsioon jätkub ka peale tulevasi muutuseid.