"Kui tavaliselt oleme harjunud nägema sellest perioodist dokumentaalfotosid või ülistiliseeritud kontseptuaalset fotokunsti, siis "Külm vesi" näitab, millisena nägid seda perioodi Balti riikide tolleaegsed tippfotograafid," ütles näituse kuraator Tanja Muravskaja. "Kolmes Balti riigis on see periood olnud täiesti katmata - me ei tea tegelikult üldse, mis toimus nii meie kui naabrite fotokunstis sel ajaperioodil," lisas Muravskaja.

"Külm vesi" näitab enamjaolt läbi must-valge foto lihtsate tööinimeste eluolu, emotisoone, portreesid. Samuti on väljapanekul näha perioodi, mil meie ja naabrite fotokunsti segunes pöördeliste ajaloomomentide jooni ja impulsse.

Näitusel eksponeeritakse tipptöid järgmistelt fotokunstnikelt: Jüri Okas, Eve Kiiler, Toomas Kalve Eestist; Alfonsas Budvytis, Algirdas Šeškus, Gintaras Zinkevicius Leedust; Andreis Grants, Gvido Kajons Lätist. Suurima tähelepanu alla satub näitusel ilmselt Läti maailmakuulus fotoartist Inta Ruka, kes on rahvusvaheliselt tunnustatud kui selle perioodi suurimaid fotokunstnikke.

Näitus jääb avatuks 18. oktoobrini.