Vanglasse saabudes tervitavad tulevast vangi suured väravad, mis vaid autode saabumise ajaks üles tõstetakse.

Siis väljuvad kinnipeetavad saatebussist koos oma asjadega ning nüüd astub kinnipeetav esimest korda Harku ja Murru vangla uksest sisse. Vanglaametnik kontrollib vanglasse saabunud inimest ja tema dokumente.

Kõigepealt tehakse kindlaks, et vanglasse toodi õige kinnipeetav ning seejärel antakse talle tekid-padjad ja vanglariided. Mis on pruunid. Kõik-kõik on pruuni karva. Samas asub ka sirm, mille taga riided vahetada ja kui on korraga mitu kinnipeetavat, pannakse teised trellide taha ootama. Isiklikke asju võib olla kuni 30 kg. Kõik telefonid, sülearvutid ja muu selline kraam võetakse hoiule.

Tihtipeale on aga nii, et kinnipeetavad tuuakse juba mõnest teisest vanglast ja taolised protseduurid on juba tehtud. Samuti toimub temaga kaasas olevate asjade läbiotsimine, keelatud esemed ei tohi sattuda vangla territooriumile, vaid need pannakse lattu hoiule ja vabanedes saab kinnipeetav need asjad tagasi.

Kõikidele vangidele tehakse ka arstlik läbivaatus, et määrata kinnipeetava tervislik seisukord ja vajadusel ravi alustada. Samas, vangla võib mõjuda ennasthävitava eluviisiga persoonile tervistavalt - nt alkoholismi, narkomaania jms puhul. Lisaks kindel režiim ja päevakord.

Arstikabinettidega samas majas on raamatukogu - hulk kõvasti lugeda saanud kirjandust ja ajakirjandust. Puškinist kapsaks loetud krimkadeni. Seal hulgas Agatha Christie "Nobe näpp".

Eksinud hingedele on eraldi ruumis ka kabel, kus jumalasõna saab kuulata.

Üldjuhul kantakse karistust mitu aastat ja iga uus inimene, iga uus olukord on vaatamist väärt.
Valvur juhatab kinnipeetavad toast välja. Kinnipeetavad liiguvad kuulekalt, kuid siiski, mingi demonstratiivsus on kogu asjal juures.

Kaks kinnipeetavat nõus seljaga pildile jääma. Muuseas, kinnipeetavad ei sattu suvaliselt kambritesse vaid määratakse kokku oma profiili ja isikuomaduste järgi. Ehk siis ennetatakse võimalikke riske.


Mitme voodi juures on märgata sentimentaalseid detaile, postkaarte baleriinidega, armastajatega. Millegi ilusaga. Võib olla on kusagil parem elu olemas?

Vangid tohivad territooriumil liikuda käed selja taga, nende taga saatja. Iseseisvalt liikuda ei tohi. Kinnipeetavad liiguvad vaid neile määratud marsruudil.

Harku ja Murru vanglas on ka mehed. Alates 57. eluaastast ja naisvangidega mehed kokku ei puutu. Harku ja Murru Vanglas asub ka emade-laste osakond, kus praegu on 4 ema koos nelja lapsega. Koos emaga vanglas elavate laste jaoks on eraldi mänguväljak.

Hetkel kannab vanglas 190 kinnipeetavat

Eraldi hoonetes asuvad AS Eesti Vanglatööstuse ruumid ja kool.

Ruume, kus kinnipeetavad saavad lähedastega kohtuda, jälgitakse läbi peegelklaasist akna. Kui kinnipeetaval on püsisuhe, mis on kestnud kauem kui kaks aastat, saab taotleda luba pikaajaliseks kohtumiseks, mis tähendab seda, et külaline võib jääda üleöö. Selleks puhuks on Harku naistevanglas laia voodiga kambrid.