Võistlustulle astuvad Eesti, Läti ja Leedu kunstiakadeemiate lõpetajad, kokku 53 noort kunstnikku. Hääletus toimub 26. oktoobrist kuni 1. novembrini.

Konkurss annab hea võimaluse saada ülevaade Baltikumi kunstimaastiku värskematest suundumustest. Traditsioonilisemate tehnikate nagu maal, joonistus, graafika ja skulptuur kõrval leiab videoid, installatsioone, performanceid. Lisaks hääletamisvõimalusele leiab teoste juurest rohkem infot, mis väljendavad kunstnike seisukohti ning teoste sünnilugu.

Oma lemmiku poolt hääletades toetad noori kunstnikke. Publiku lemmikule on ette nähtud 500 euro suurune auhind. Lisaks veebihääletusele valib rahvusvaheline žürii konkursi üldvõitja, kes pälvib rahaline preemia 2000 eurot.

Kõigi hääletajate vahel loositakse välja Lux Expressi kinkekaart edasi-tagasi piletitele neljale inimese ning lisaks 15 kinkekaarti kahele inimesele.

Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna näol on tegu uue preemiaga Baltimaade kunstimaastikul, mille eesmärgiks on aidata kaasa andekate noorte kunstnike tähelennule ja pakkuda erinevate riikide kunstisõpradele paremaid võimalusi Eesti, Läti ja Leedu noorte talentide avastamiseks.

Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm kommenteerib publikuhääletust: "Pean väga oluliseks, et noor kunst ei sulguks endasse, vaid tajuks oma sidet publikuga. Laiema avalikkuse kunstieelistused ei pruugi kattuda kriitikute omaga, kuid tähtsad on mõlemad."

Konkursi läbiviimist koordineerib kunstikeskkond NOAR.eu koostöös Läti Kaasaegse Kunsti Muuseumi Fondi (Latvian Museum of Contemporary Art Foundation) ning Eesti, Läti ja Leedu kunstiakadeemiatega.