Kel rohkem inspiratsiooni ja meisterdamisoskust, saab teha keerulisemaid, kuid sellise lihtsa ja vinge kõrvitsalaternaga saab hakkama igaüks. Vaja on teravat ja keskmise suurusega nuga. Noaäär võiks olla sile, sest sakkidega nuga jätab muidu välja lõigatud osad ebatasaseks. Nuga võiks ilusti kätte sobituda. Liiga suure noaga on keeruline kujundeid välja lõigata ning liiga väike ei pruugi jällegi läbi koore minna.

Retseptisahtli loovad hinged ostsid Selverist u 5-6 kilose enam-vähem ümara kõrvitsa. Võtsid oma kõige teravama noa ja hakkasidki pihta.

  • Lõika kõrvitsa pealt ära nö “kaas”, mille saad hiljem talle pähe tagasi panna, kui kõrvits seest puhastatud ja küünlad sisse pandud. Kaas peab olema nii suur, et su käsi mahub ilusti sisse ja jääb ruumi ülegi. Lõika korralikult läbi koore. Kui kaas ei tule väga ümmargune, ei ole sellest hullu midagi, siis ongi rohkem omapära.
  • Seejärel tõsta “mütsike” ära ja tee see puhtaks. Pista käsi kõrvitsa sisse ning eemalda üleliigsed seemned ja viljaliha. Kui oled kõrvitsa seest enam-vähem puhtaks saanud, otsi omale kas harilik või vildikas.
  • Nemad joonistasid soovitud näo kõrvitsa peale ette harilikuga, kuid see ei jäänud väga paistma. Seetõttu on soovitav kasutada vildikat või mõnda muud tugevama tooniga kirjutusvahendit. Osavamad võivad ka ilma ettejoonistamiseta lõikama hakata.
  • Oluline on lõigata ettevaatlikult ja täpselt, et sa suudad lõigata ühe korraga läbi koore. Muidu võib nägu katki minna, kui see pole korralikult lahti lõigatud ja sa hakkad näpuga läbi koore detaile välja lükkama.
  • Kui kõik soovitud detailid on välja lõigatud ning kõrvitsalaternal nina, silmad ja suu olemas, tee veel viimased viimistlused. Eemalda lõigates rebenenud viljaliha ning pühi ära kõrvitsat lõigates tekkinud mahlapritsmed. Otsi välja mõned küünlad, pane need kõrvitsa sisse, aseta “mütsike” peale ja valmis ta ongi!
Head meisterdamist ning kiika ka Retseptisahtli lehele!