See artikkel ei ole mõeldud sinu hirmutamiseks ega julgustamiseks. On sinu enda otsustada, millal seksiks valmis oled ja sa ei pea end oma valikute pärast süüdi tundma. Toome lihtsalt sinuni mõnede Inglismaa noorte arvamused sellel teemal.

”Ma ootan õiget inimest. Ma tahan, et esimene kord oleks eriline ja tähendaks rohkemat kui lihtsalt seksi,” räägib Isobel, 17. See on kindlasti levinuim ja kõige tavalisem põhjus seksist hoidumiseks. Ja see on väga hea. Juhuslik seks kellegagi, kellest sa ei hooli, on mõttetu ja nõme viis oma armuelu alustamiseks.

Kuid isegi kui sul on olemas inimene, kellega seksimisest oled mõelnud, võid sa ikka veel selleks lihtsalt mitte valmis olla. Näiteks Laura, 15, tahab veel oodata: “Ma ütlesin oma poisile, et kui ta mind armastab, siis peab ta ootama ja mulle aega andma ning seni on ta sellise asjade korraldusega nõus olnud.”

16aastane Sinead arvab nii: “Ma olen lugenud, et esimene kord ei ole enamasti täiuslik, kuid sel juhul ma tahan, et see oleks vähemalt tähenduslik.” Esimene seks võib olla pisut kohmakas, aga alati on see palju meeldivam kellegagi, kellest sa hoolid. Enesekindla arvamusega tuli välja 16-aastane Jenvieve, kes ütles: “Ei tahaks küll egoistina kõlada, aga siiani pole ükski tuttav poiss seda väärt olnud ja lihtsalt kellegi suvalise jaoks olen ma liiga hea. Mulle pole kunagi probleemiks öelda „Ei mingit seksi!”” Ja tal on õigus. Ära kunagi karda öelda ei. See on sinu keha ning sa ise otsustad, mida ja millal sellega teha.

Kuigi su tuttavad võivad juba ammu suguelu elada, areneb igaühe seksuaalsus omas tempos ja sina ei pea nendega sammu pidama. “Ma pole veel valmis. Ma pole ühtegi kutti isegi suudelnud, rääkimata temaga magamisest!”tunnistab 13aastane Kate ausalt. Ja täpselt nagu Kate võid ka sina tunda, et sa lihtsalt pole veel seksiks valmis. Me läbime puberteedi erineva kiirusega, nii et kui su parima sõbra keha käsib tal terve kooliga magada, sinu oma on aga selle koha pealt kummaliselt vaikne, ära muretse. Kõik tuleb omal ajal ning natuke vanemaks saades hakkad ka sina seksist mõtlema. Seksi jaoks on sul aega terve ülejäänud elu, nii et naudi praegust aega, mil kõik on veel lihtne.

“Ma ei taha riskida võimalusega, et võiksin rasedaks jääda,” ütleb 16-aastane Lily. Me kõik teame, et just seks on vastus küsimusele, kust lapsed tulevad, seega võid sa ainult sellest hoidudes olla päris kindel, et sinust üheksa kuu pärast noort lapsevanemat ei saa. Kui aga oled valmis proovima, pea meeles, et rasestumisvastaseid vahendeid on laias valikus ning ära jää selles osas ainult partneri algatusele lootma. Kanna alati kondoome endaga kaasas ning ära häbene partnerilt nende kasutamist nõuda. Eriti kehtib see tütarlaste kohta — mida iganes kutt sulle ka vastuväiteks ei ütleks, ära lase end meelitada kondoomita seksima, sest just sina oled see, kes peab tulevikus oma kehast tite välja suruma, kui midagi valesti läheb. Pea seda meeles.

“See on ebaseaduslik ja ma ei taha oma poisile pahandusi kaela tõmmata,” ütleb Damia, kes on 15aastane ja elab Inglismaal, kus seksiga tohib alustada 16eluaastast. Meie riigis on piir 14 aastat ning see ei ole lihtsalt mingi suvaline number. Usu või mitte, aga see on seadus, mille eesmärk on sind kaitsta. Enamik sellest vanusest nooremaid tüdrukuid pole veel suutelised seksiga kaasnevaid riske arukalt hindama ning kahjuks on olemas mehi, kes seda rõõmuga ära kasutavad. Seadusega paika pandud vanusepiir püüab selliseid asju vältida ja ennetada. Aga ära nüüd arva, et peaksid oma 14. sünnipäeva ööl süütuse kaotama lihtsalt seetõttu, et see on ametlikult lubatud. Oota, kuni tunned, et oled valmis, mitte kuni valitsus ütleb, et sa tohid seda teha.

“Ma ei taha millegi vastikuga nakatuda.” (Kelly, 17) Sugulisel teel levivad haigused on teismeliste seas eriti levinud, kuna paljud seksiga alustavad noored ei kasuta kaitsevahendeid ja magavad samal ajal paljude partneritega. Loodetavasti ei kuulu sina nende hulka, sest selline käitumine on lihtsalt rõve. Kuid see ei tähenda, et peaksid pahade haiguste hirmus seksist täielikult loobuma. Mõned kaitsevahendid aitavad ennetada ka sugugaigusi, kuid kõige tähtsam on siiski, et kasutaksid lisaks kondoomile ka oma pead. Kui kellelgi on ringitõmbaja maine, hoia temast heaga eemale. Kuigi see inimene võib tunduda uskumatult sekiskas, ei paista ta ilmselt enam sama ahvatlev pärast seda, kui oled temalt klamüüdia saanud. Räägi oma partneriga, uuri, kas tal esineb mingeid suguhaiguste sümptomeid ja kui teil tekib kahtlusi, külastage naiste- ja meestearsti ning andke vajalikud proovid. Teema arutamine võib olla ebameeldiv, kuid suguhaigusega nakatumine on kordades hullem.

„Ma ei taha seda kahetseda.” (Sarah, 16) Aegade algusest peale on naise süütust peetud imeliseks ja peaaegu maagiliseks nähtuseks. „Sinu süütus on kõige hinnalisem asi, mille sa kellelegi kinkida võid. Olen tihti kuulnud inimesi selle kaotamist kahetsemas, aga ma pole kunagi kuulnud, et keegi oleks kahetsenud seksiga ootamist,” arvab 18aastane Nicole. Me oleme nõus, et sinu süütus ja esimene vahekord on väga erilised, kuid nende hoidmise külge ei tasuks liialt klammerduda. On õige oodata suguelu alustamisega kuni oled tõesti valmis, kuid kui sa seda ükskord oled, ei maksa mõelda süütusest kui mingist aumärgist, mis sind teistest paremaks teeb. Kui õige aeg saabub, ära hoia end vägisi tagasi, vaid lase sel minna.

17aastase Jina jaoks on seksist hoidumine seotud religiooniga: “See oleks mu usu vastane. Ma hoian end selle inimese jaoks, kellele Jumal mulle on loonud.” See põhjus on tõeliselt isiklik ja oleks vale kellegi uskumusi halvustada. Paljusid noori kasvatatakse usus, et seks enne abielu on lubamatu ning kui oled üks neist, ära lase end häirida sellest, et su sõbrad arvavad teisiti. Ainus, mida siinkohal soovitada oskame, on järgmine mõte — ole kindel, et teed oma valikuid enda, mitte sind ümbritsevate inimeste soovidest lähtudes.

„Sellele mõtlemine hirmutab mind,” väidab 14aastane Amz, kes ilmselgelt pole veel valmis süütust kaotama — keegi ei peaks seksima hirmuga. 17aastane Alison ütleb samuti, et on liiga hirmul valu pärast, mis esimese korraga kaasneb. Ja see on piisav põhjus. Kui sa seda kunagi varem teinud pole, võib seks tõesti hirmutav tunduda. (Kuidas küll SEE asi SINNA kohta peaks mahtuma…?) Kuigi esimene kord ei tohiks olla kohutavalt valus, võib see tõesti olla üpris ebamugav. Kui sa oled otsustanud proovida, aga pelgad valu, pea meeles, et kõige tähtsam on lõdvestuda. Seepärast ongi nii oluline seksida kellegagi, keda sa usaldad. Kui partner hirmutab või häbistab sind, on sul võimatu lõdvestuda ja olukorda nautida.

Niisiis, mis on selle loo moraal?
* Sa ei ole veel seksinud? Sa pole ainus!
* Kõige olulisem asi seksi juures on tunda end mugavalt, turvaliselt ja õnnelikult just selle inimesega, kellega oled otsustanud esimest korda magada. Ainult sina tead, millal sa selleks valmis oled, seega kuula iseennast ja ära lase teistel end millekski sundida.
* See on sinu keha ja sinu valik.