Raamatu koostajaks on lastekirjanik Heiki Vilep ning pildid on joonistanud Kirke Kangro. Samalaadse raamatu saavad endale ka 2010. ja 2011. aastal sündivad lapsed.

Kogumik „Las laps loeb“ sisaldab luuletusi ja jutukesi lastekirjanikelt, kelle hulgas nii Heljo Mänd, Leelo Tungal, Olivia Saar, Aino Pervik kui ka Jaan Kaplinski, Peeter Volkonski, Aidi Vallik, Wimberg ja paljud teised.

Tasuta raamat antakse lapsevanematele laste sünni registreerimisel maakondade perekonnasisuametites või kohalikus omavalitsuses, tiraaž on 16 500 eksemplari. Osal tiraažist on esimese poogna tekstid paralleelselt eesti ja vene keeles.

Kogumiku väljaandmist korraldas sihtasutus Kultuurileht, ilmumist toetasid kultuuriministeerium, kultuurkapital ja hasartmängumaksu nõukogu.

Samalaadseid projekte on viidud ellu ka mujal maailmas. Näiteks Rootsis kingitakse alates 1980. aastatest vastsündinutele raamatuid, mis sisaldavad tavaliselt sadakond populaarset lastelaulu, -luuletust ja jutukest tuntud autoritelt ning illustratsioone Rootsi parematelt illustraatoritelt läbi aegade.

Eestiski on varem lastele raamatuid kingitud, 1. veebruari 1938. aasta “Päevalehest” võib lugeda: “Rakvere linna pereseisuametis antakse edaspidi lapse sünni registreerimisel igale emale kingiks O. ja H. Madissonide raamat “Meie laps”. Raamatule märgitakse ka noore kodaniku nimi”. Tookord ei olnud aga tegemist jutu-, vaid nõuanderaamatuga.

2008. aastal andis Eesti Lastekirjanduse Keskus peamiselt kultuuriministeeriumi rahalisel toel välja rahva- ja lasteluule ning jutukeste kogumiku „Minu esimene raamat“.