Neile, kes ei tea, mis asi see curling üldse on?

Curling ehk jääkeegel on jääl mängitav talispordimäng. Mängijate eesmärk on libistada spetsiaalne kivi jääle joonistatud ringidest "märklaua" keskpunktile lähemale kui vastasmängija kivi. Korraga mängivad 2 võistkonda, ja mõlemas tiimil on üldjuhul 4 mängijat ja 8 kivi. Mängimiseks läheb vaja spetsiaalseid jalanõusid, harja, kive ja spetsiaalset jäärada.

Kuidas leidsid Sina tee curlingu juurde?

Mina leidsin tee curlinguni aastal 2009 tänu oma õele. Ta oli seda juba natuke harjutanud, enne kui mina curlingu jääle sattusin. Aga tee jäähalli leidsin läbi juhuse – nimelt pandi kokku tüdrukute juuniori tiimi ja täpselt 1 tüdruk oli puudu. Kuna ma olin sportlik ja aktiivne, siis leiti, et olen sobiv kandidaat. Peale paari kuud harjutamist ja esimestel võistlustel käimist, muutus see mulle aina armsamaks ja jäingi sellega tegelema! Hetkel olen ma Eesti juunioride tüdrukute koondise kapten ja väga uhke oma tublide võistkonnakaaslaste üle!

Mis Sulle selle puhul meeldib, mis tunde curling Sulle annab ja mis Sa sellest saad?

Mulle meeldib see eelkõige sellepärast, et selles mängus peab olema väga hea taktikaline pool ehk palju on vaja teha lisaks spordile: mõttetööd ja samuti peab olema väga heas füüsilises vormis, kuna mäng on suhteliselt pikk ja harjamine väsitav. Peale trenne on tunne, nagu peale iga teist füüsilist tegevust – hea ja kergelt väsinud, kuid see tunne, mis tuleb hea viske puhul või isegi võidu puhul on äärmiselt hea ja positiivne. Need ilusad hetked on kõvasti üle paarist eksimusest ja see mind selle juures hoiabki. 

Selle ala puhul tuleb välja tuua ka inimesed. Need, kes sellega Eestis tegelevad (eriti mu võistkonnakaaslased), kui ka kõik sõbrad ja tuttavad välismaalt! Kõik on äärmiselt sõbralikud ja toredad. Ausus ja respect ja nagu ka reeglite raamatus on „Spirit of Curling“ on sellel alal väga kõrgel kohal!

Miks peaks üks noor inimene curlingu vastu huvi tundma?

Noor inimene peaks tundma huvi selle spordiala vastu, kuna see on õpetlik (mäng, milles kehtivad kõik füüsika reeglid) ja lõbus, eriti heade sõpradega mängides! Sellest mängust tekib kindlasti ka hasart, millest on alguses natuke raske lahti saada. Samuti hoiab see ala hästi vormis ja seltskond on alati suurepärane. Seda mängu kutsutakse ka nagu maleks jääl, kuid võin lubada, et selliseid olukordi nagu males, ei saa curlingujääl peaaegu mitte kunagi tekkida.

Kus Sa võistlemas käinud oled ja millised on kõige lahedamad kogemused siiani olnud?

*Euroopa Meistrivõistlustel (2010;2014) tipptulemus Euroopa 8.koht
*Juunioride (U21) Maailmameistrivõistlustel (2015 a.) 8.koht
* Euroopa Juuniroide Kvalifikatsioon MMile (2010-2014) kõrgeim on 4.koht
* Euroopa Juunioride Tour-i erinevad etapid, (2015 a Genfis kõrgeim – 2.koht)
* Esimene Noorteolümpia Austrias, Innsbruckis 2012.
+ väiksemad turniirid, laagrid ja võistlused igal pool Euroopas

Reisida olen saanud palju, ütleks, et tavaliselt piirdub reisikogemus lennujaama, hotelli ja jäähalliga, kuid see-eest on kõik kogemused kõrge väärtusega olnud. Öeldakse, et iga kaotus on võit, kui sellest õpid. Kui proovida välja tuua midagi eriti lahedat, siis kindlasti Noorteolümpia. Seal saime me tõelise olümpiakogemuse nagu päris sportlased, samuti ka Juunioride Maailmameistrivõistlused olid väga erilised ja ka viimased Euroopa meistrivõistlused olid suurepärased ja väga tipptasemel. Parimate võistkondadega mängides ongi just selline tunne, nagu Sa oled üks nendest – mis teebki kogu kogemuse lahedaks ja väärtuslikuks!

Kindlasti paljud arvavad, et mis nühkimine seal jääl käib ja kas see sport on ainult tüdrukutele koristamiseks. Olles mänginud seda 6 aastat, võin kinnitada, et lihtsalt nühikimine see pole ja vajab kõvasti rohkem oskust. Oskust seista püsti, isegi kui üks jalanõu on alt libe ja esimene kord on tunne nagu Sa oleksid lehm libedal jääl. Samuti on oluline ka kivi õigesti lahti lasta, et sellel oleks õige arv pöördeid – jah me loeme ka neid, samuti peab olema kiiruse tunnetus väga hea, sest proovi visata palli täpselt 50 meetri kaugusele, nüüd täpselt 51 m kaugusele – tundub lihtne? Märkimisväärne on ka see, et tiimi töö peab olema jääl nagu õlitatud. See vajab eraldi treenimist ja pikaaegset harjutamist! Ka loogikat treenime eraldi, vaadates vanu mänge ja neid analüüsides, siinkohal võib mainida, kellel kõige parem mälu on ja kes kõige rohkem situatsioone läbi on elanud, sellel on suurem võimalus võita!

Huvitavaid fakte:

Curling on olümpiaala alates 1998.aastast, kuid näidisalana on curling olümpiamängudel olnud alates 1924.aastast

Kanadas on curlingu mängijaid rohkem, kui teistes riikides kokku.

Curlingu kivi kaalub natuke alla 20kg ja on valmistatud kindlast graniidist, mida saab vaid Šotimaalt.

Curling on ainus talispordiala, kus teleülekande puhul kantakse mikrofoni, et vaatajatel oleks põnevam jälgida.

Curlingu sünnimaa on Šotimaa, kus esimesed leiud curlingust on juba 16. sajandil!

Tõestatud – 20 sekundit tugevat harjamist, kulutab sama palju kaloreid kui 2 kilomeetrine jooks.

Eesti Curlingu Liit sai Maailma Curlingu Föderatsiooni (WCF) liikmeks aastal 2004.