Toiduturg ootab Islandi väljakule uudistama ja maitsma Islandi ja Eesti peakokkade poolt valmistatud, Põhjala toidust inspireeritud hõrgutisi ja maiustusi. Päev algab kell 13:00 Kjalnesinga meeskoori esinemisega, kell 14:00 avavad Islandi välisminister Össur Skarphéðinssoni ja Eesti välisminister Urmas Paet ametlikult toiduturu. Peale avamist mängib funki ja afrobiitiviljelev saareriigi ansambel Retro Stefson, muusikat mängib Alari Orav ning avatud on terrass.

Toiduturu külalisteks on Islandi kokad Ragnar Omarsson ja Bjorgvin Myrdal, kes valmistavad ehedat Islandi toitu saareriigi toorainest. Kohal on ka Eesti kulinaaria tipud, kes peavad lugu ehedast Eesti toorainest ning Põhjala toidukultuurist: Peeter Pihel (restoran Alexander), Angelica Udeküll (restoran Laulasmaa Spa), Toomas Lääts (restoran Sfäär), Rene Uusmees (restoran MEKK). Esindatud Eesti kokad on koos töötanud nimekate Põhjala restoranidega ning kohaliku toidu pakkujatega. Pühapäeval on kõigil huvilistel võimalik uudistada ja maitsta nimetatud kokkade loomingut ja nägemust kaasaegsest Põhjala ja Islandi köögist. Kokad pakuvad suupistetaldrikuid spetsiaalselt toiduturuks ettevalmistatud menüüga.

Toomas Lääts (Sfäär): “Restoran Sfääri jaoks sobib Islandi päeva toituru ettevotmine ideaalselt – parim kohalik tooraine, mis mojutatud Pohjala köögi valmistamistraditsioonidest sobib imehästi kokku meie ideoloogia. Sfääris oleme ka sisekujunduses votnud šnitti Pohjamaade disainist. Valatult sobib meie seintele atmosfääriline islandi lootusfotode näitus, mis pühapäeval kell 15 pidulikult avatakse. Hiljuti oli mul võimalus tutvuda ka Ragnar Omarssoni menüüga – Islandi kokad, kes sel pühapäeval meile süüa valmistavad, on absoluutsed köögikultuuri tipud!”

Peeter Pihel (Alexander): “Eesti köögi juured on minu arvates sügavalt Skandinaavia poole mullas ja meie toidulaud on sealtkandist palju mõjutusi saanud. Minu osalemine toiduturulosutus igati loogiliseks, sest pole just sage, et saab teiste kokkadega ühel ja samal turuplatsil rahvale head ja paremat serveerida. Lisaks positiivne emotsioon ja vahetu suhtlemine, mis inimestega turuplatsil olles ja suheldes kindlasti tekib.“

13:00 – 17:00 Toiduturg “Inspireeritud Islandist” Islandi väljakul

Islandi väljak 1, Välisministeeriumi, Estonia teatri ja Solaris keskuse vahelisel muru-alal

13:00 Kjalnesinga meeskoor

14:00 Toiduturu avavad Islandi ja Eesti välisministrid

14:10 Islandi kokkade presentatsioon

14:15 Retro Stefson

15:00 Islandi kokkade presentatsioon

15:00 – 17:00 plaadimuusikat valib Alari Orav

Sissepääs vaba

Islandi päev külvab sel pühapäeval, 21. augustil Tallinna linna üle Islandi kultuuri säravate tegijatega, linna sisehoovides ja lavadel astuvad üles Islandi ansamblid ja heliloojad, toimuvad näituseavamised ja kohtumised kirjanikega. Päeva avab Olafur Arnalds jazzibrunchil Katusekinos ja lõpetab suur Islandi pidu üle terve Von Krahli teatri maja. Islandi päeva kava leiad SIIT!