Just sellised noored spetsialistid on Tanel Peep (21), Tauri Toel (19) ja Tiina Ollema (21), kes panevad oma oskused proovile vähem kui nädala pärast Euroopa kutsemeistrivõistlustel infotehnoloogia erialal. Koos meie noortega võistlevad 500 parimat kutseõppurit 41 erialal. Veel enne suurvõistlust vestleme Taneli, Tiina ja Tauriga koolist, tööst, tulevikuplaanidest ja võistlustest.

Kus te õppisite ja miks valisite selle eriala?

Tauri: Mina õpin praegu Tallinna Polütehnikumis. Eriala valikut mõjutas juba varajases lapsepõlves kokkupuude arvutitega. Mida vanemaks sain, seda suuremaks kasvas huvi, kuidas erinevad lahendused töötavad. 

Tiina: Õpin IT-Kolledžis ja ka mul on tehnikahuvi olnud juba väiksest peale. Mina olin kodus see inimene, kes parandas teiste arvuteid. Minu lõplikut otsust mõjutas palju ka see, kui sain IT-Kolledžisse tasuta kohale. 

Tanel: Tänaseks olen lõpetanud praeguse Viljandi Kutseõppekeskuse. Kuna inimene suurema osa oma elus töötab, siis peaks kindlasti töö olema meeldiv ja sellepärast valisingi omale eriala, mis mind väga huvitab.

Mida teilt oodati sisseastumisel?

Tiina: IT-Kolledžisse sisseastumisel vaadatakse keskmist hinnet gümnaasiumi lõputunnistusel. Lisapunkte on võimalik teenida matemaatika eksami ja olümpiaadide eest. IT-alaseid teadmisi vaja polnud, need tulid lihtsalt kasuks.

Tanel: Sisseastumisel mängis rolli matemaatika hinne ja kõikide hinnete keskmine, millele lisandusid loogika test ja vestlus.

Miks on just teie eriala lahe?

Tiina: Ma arvan, et meie eriala lõpetajate järgi on suur nõudlus ja suhteliselt hea palk. Lisaks on see arenev valdkond ning töötades igav ei hakka.

Tanel: IT-eriala annab palju võimalusi, sest kõik sellega seonduv on väga kiiresti arenev ja pidevalt tuleb ennast täiendada, et hoida oma oskused tasemel. Lisaks on IT mitmekülgne ala ja pärast eriala lõpetamist on valik lai, näiteks tarkvaraarendus, arvutivõrgud, arvutisüsteemid, andmebaasid jne.

Tauri: Olen Tiina ja Taneliga nõus, et pidevalt on vaja juurde õppida ja uusi lahendusi proovida. Boonus on ka huvitava tehnikaga töötamine.

Kuidas õppetöö välja näeb?

Tauri: Tallinna Polütehnikumis on kahel esimesel kursusel õppetöö võrdselt jaotatud praktiliste ülessannete ja teooria vahel. Alates kolmandast kursusest on praktilisi ülesandeid rohkem kui teooriat.
Tanel: Viljandi Kutseõppekeskuse õppetöö koosnes teooriast ja suures osas ka praktilisest tööst. Minu jaoks olid kõige huvitavamad põnevad praktilised tunnid, kus sai õpitut ise proovida.

Tiina: IT-Kolledžis on praktika ja teooria maht võrdne ning teooriatunnid on sarnased ülikooli loengutega.

Kus te olete praktikal käinud?

Tanel: Olen käinud kolmel korral praktikal Elionis. Esimene praktika oli arvutivõrkudest ja ülejäänud kordadel läbisin praktika IT-halduse meeskonnas. Minu praktikakogemus Elionis oli suurepärane, kuna tegemist on suurettevõttega, siis iga päev sai õppida midagi uut. Praktika ajal tutvusin ka sealsete süsteemiadministraatorite tööga, kust sain lõputöö idee ja juhendaja. 

Tauri: Käin praktikal firmas GoNetwork OÜ ja kuna mul eelnev töökogemus puudub, siis töölkäimine ja meeskonnatöö on kindlasti kaks asja, mille poolest olen rikkam.

Tiina: Olin praktikal suve algusest kuni septembrini LHV Pangas. Eks praktika on õpilastele väga suur erialane kogemus. Näiteks mina ei olnud oma erialase tööga varem otseselt kokku puutunud ja uusi teadmisi sai väga palju.

Kas teete ka erialast tööd?

Tauri: Hetkel olen pühendunud õpingutele, kuid kuna ma olen viimasel kursusel, siis hakkan endale ka vaikselt tööd otsima.

Tiina: Pärast praktikat sai LHV Pangast minu tööandja, töötan kooli kõrvalt poole kohaga.
Tanel: Mina töötan Viljandi Kutseõppekeskuses arvutierialade kutseõpetajana.

Kuhu soovite oma erialal välja jõuda?

Tauri: Mina tahan pärast kutsekooli lõpetamist minna edasi õppima. 

Tiina: Kuna karjääriväljavaated on head, siis tahaksin mõne suurema firma süsteemiadministraatorina töötada.

Tanel: Kool on nüüd läbi ja edasi plaanin IT-eriala õpinguid jätkata kõrgkoolis. Minu eesmärk on jõuda oma erialal võimalikult kaugele ja ennast pidevalt täiendada.

Esindate Eestit Euroopa kutsemeistrivõistlustel infotehnoloogias, kas olete ka varem võistelnud?

Tauri: Olen võistlenud vabavara spetsialistina vabariiklikel võistlustel Noor Meister, kus ma sain esikoha ja seetõttu valiti mind ka Euroopa meistrivõistlustele.

Tanel: Olen Taurist aasta varem osalenud Noor Meister infotehnoloogia kutsevõistlusel Microsoft-spetsialistina ning saavutasin esimese koha. 

Tiina: Erinevalt Taurist ja Tanelist, mina ei ole võistelnud. EuroSkills´i osalejaks valis mind kool, toetamaks Eesti võistkonda Cisco-valdkonnas, kus Eestis võistlusi veel ei toimu.

Mis on Teie ootused EuroSkills´ile?

Tauri: Ootan huvitavat võistlust, kuid kindlasti võiks naaberriikidest rohkem punkte saada. 

Tiina: Eelkõige soovin ennast proovile panna ja selle käigus ka ennast ületada. Loodetavasti see loob võimaluse ka hästi esineda.

Tanel: Võistlusele lähen endast maksimumi andma. Tahan panna proovile oma oskused ja teadmised koos teiste ametivendadega Euroopast.

Kuidas end suurvõistluseks ette valmistate? 

Tanel: EuroSkills’iks oleme treeninud üle poole aasta. Oleme ennast ette valmistanud kõigeks ja teeme koostööd ka Soome meeskonnaga. Soome ja Eesti treeninglaagrites lahendame erinevaid ülesandeid ning pärast vaatame ühiselt üle probleemid ja kitsaskohad. Üle nädala toimub 2–3 päevane treening Tallinna Polütehnikumis juhendaja Toivo Pärnpuu käe all. Minu ettevalmistusi toetab ka tööandja, kes on võimaldanud mulle tööst aega tegeleda treeningutega. 

Tauri: Tegeleme vanemate aastate võistlusülesannete lahendamisega. Muidugi ei ole ka ära unustanud selle aasta prooviǘlesannet. 

Tiina: Meil on meeskonnaga ettevalmistuslaagrid, kus koos harjutame erinevaid ülesandeid ja olukordi. Muidugi kordan ka oma käel materjale.

Kas teate ka võistlusülesannet?

Tiina: Meil on testprojekt, mille me saime augustis ja võistlusülesanne võib sellest erineda kuni 30%. Eesmärk on ehitada süsteem, mis haldab ja ühendab kahte erinevat kontorit. Seda siis nii võrgu, serverite kui ka tööjaamade poole pealt.

Millist kasu annab EuroSkills´il osalemine teie arvates?

Tauri: EuroSkills´il osalemine annab kindlasti rohkem võimalusi töömaastikul. 

Tiina: Kindlasti kogemuse, kuidas pingelises olukorras toime tulla ja võimalusi oma oskusi arendada.

Tanel: Juba treeningutest on olnud palju kasu, olen saanud hulgaliselt uusi erialaseid teadmisi ja oskusi ning olen tundma õppinud seadmeid ja süsteeme, mida enne ei ole näinudki.

Miks peaks osalema kutsemeistrivõistlustel?

Tauri: Kutsemeistrivõistlustel osalemine annab aimu, kui oluline on meeskonnatöö. IT-alal võib üks inimene olla väga tugev, kuid tõeliselt suured asjad sünnivad meeskonna ühisel pingutusel. 

Tanel: Kutsevõistlustel osalemine annab kogemuse töötada pingelises olukorras, kus on vaja pöörata tähelepanu igale detailile, olla võimalikult täpne ja saada hakkama ajalise piiranguga. Kutsemeistrivõistlus eeldab ka seda, et võistleja omandab uusi teadmisi ja töövõtteid lisaks koolis õpitavale õppekavale. Kõik need kogemused jäävad kindlasti silma ka tulevasele tööandjale. 

Tiina: Ma arvan samuti, et see on hea võimalus ennast proovile panna ja rahvusvahelisele tasandile jõuda. Lisaks võid võistlusel silma jääda ka potentsiaalsele tööandjale.

Miks soovitad õppida kutseõppes?

Tanel: Soovitan kutseõppes õppida, sest seal käib teooria ja praktika käsikäes. Teoreetilised teadmised saavad kindlasti kinnitust praktikas. Kui oled kutseõppes aktiivne ja tunned huvi oma eriala vastu, siis tagab tulevikus valitud eriala sulle edu.
Tauri: Kui lähed pärast põhikooli õppima kutsekeskharidust, siis saad eriala koos gümnaasiumi lõputunnistusega, mis avab tulevikus uksed ka ülikooli.

2.-4. oktoobril toimuvad üle-Euroopalised kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2014 Prantsusmaal Lille linnas. Võistlustel panevad oma oskused proovile üle 500 kutseõppuri 26 riigist, kelle seas on ka 14 vaprat eestlast: floristid, veebidisainer, graafiline disainer, trükkal, mehhatroonikud, plaatija, ehitusviimistleja, kokk, restoraniteenindaja ja IT-meeskond. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerib SA Innove.