Antiik-Rooma

Kuna vanad roomlased armastasid väga tina panna ja orgiaid korraldada, olid ka pohmellid neile väga tuttavaks nähtuseks. Iidsete ürikute andmeil peletasid nad oma kassi praetud kanaarilinde süües. Koos kontide, siskonna ja kõigega.

Namiibia

Namiiblaste salaretseptiks on pühvlipiima-nimeline jook. Aga see ei sisalda tilkagi päris piima, vaid hapuks läinud koort, tumedat rummi, vürtsirummi, koorelikööri ja vahukoort. Väga räige asi tundub olevat!

Puerto Rico

Aina veidramaks läheb — puertoricolased hõõruvad oma nn joogikäe kaenaalust enne jooma hakkamist kas laimi või sidruniga. See väidetavalt aitab dehüdratsiooni peatada. Üldiselt tundub, et tegu on lihtsalt linnalegendiga, kuid uskuge või ei, väga palju kohalikud on sellest rahvajutust täiesti teadlikud.

Jaapan

Japside pohmakaravimiks on asi nimega umeboshi, mis on marineeritud ja kuivatatud ume (vili, mis sarnaneb ploomile või aprikoosile). Ja kui me ütleme “marineeritud”, siis me tegelikult mõtleme “üle mõistuse kangelt marineeritud, jube soolane ja hapu”. Et see õudus vähem suud kõrvetaks, sokutavad mõned nõrgemanärvilised selle rohelise tee tassi. Väidetavalt aitab selles suupistes sisalduv sool kehas elektrolüütide taakaalu taastada.

Saksamaa

Vot see nipp juba on eestlasele tuttavam — klassikaline pohmaka-hommikusöök ehk katerfrühstück, mis koosneb rammusast heeringast ja marineeritud sibulast. Kõlab heeringavihkajate jaoks ilmselt kehva variandina.

Kanada

Hea uudis neile, kes äsja mainitud sakslaste varianti seedida ei suuda. Kanadalased kugistavad pohmelliraviks taldrikutäie suuri, pakse ja rammusaid friikartuleid ning juustu ja kastmega ülevalatud piprakaunu. See pidavat olema ulmeliselt maitsev toit.

Sitsiilia

Seksikas variant — kuivatatud pullipeenis. Tänapäeval pole see enam kuigi populaarne ravivahend, kuid vanadel headel aegadel näriti raskel hommikul pullitilli hea meelega.

Haiti

Kuna Haitil tegeldakse ohtralt musta maagiaga, on ka nende kassipeletusvahend veidi voodoo-maiguline. Nad topivad nimelt 13 musta peaga nõela selle joogipudeli korgi sisse, mis neile pohmaka põhjustas. Noh, nagu kättemaksuks, või nii…Veidi keeruline variant, kui juhtud olema end mingist purgijoogist segi kamminud.

Antiik-Kreeka

Et mitte alla jääda oma kanaarilinde tervikuna neelavatele kaasaegsetele (vt. Antiik-Rooma), omandasid vanad kreeklased harjumuse süüa pohmaka puhul hommikusöögiks lambakopse ja öökullimune. Jääb veidi mõistetamatuks, mida vaesed öökullikesed halba olid teinud, et justnimelt nende pesi rüüstamas käidi.

Iirimaa

Vot nüüd hoidke küll silmi ja kõrvu! Iirlased nimelt matavad end kaelani märga jõemutta. Päris jahe lugu, aga tundub vähemalt veidi värskendav.

Vietnam

Vietnamlased jahvatavad ninasarviku sarve, lisavad pulbrit veele ja joovad seejärel ära. See pidavat ravima absoluutselt kõiki hädasid alates allergiatest lõpetades vähktõvega. Pohmakas on kõige selle juures ju köömes! Aga nõme on asja juures see, et sarve saamiseks tuleb ninasarvikuid nottida.

Türgi

Magu hell? Võta amps magu. Või rüüpa maosuppi, milles ohtralt küüslauku, sibulat ja koort. Sobib hästi ka profülaktikaks enne joomist. Sama retsept liigub ringi ka Mehhikos ja Rumeenias, järelikult on asjal tõepõhi all.

Mongoolia

Mongoollased võidavad küll selle nimekirja rõvedaima variandi peaauhinna — tomatimahl marineeritud lamba silmamunadega. Öäkkk!

USA

Kuna ameeriklastele meeldib juua vähemalt sama palju kui süüa, siis on neil väga mitmeid rahvameditsiini võimalusi. Näiteks toored munad soola, pipra ja Worcestershire’i kastmega, eriti popp läänes). Viinašott ketšupi ja äädikaga. Munad Benedicti moodi — pošeeritud muna, sink ja hollandi kaste mõnusal soolasel muffinil. Jänesepabula tee. Ja siis muidugi on jänkid vastutavad kõige levinuma pohmakaennetusmeetodi eest — joo enne magamaminekut ohtralt vett ja võta paar tablett B-vitamiini ning valuvaistit. Indiaanlastele meeldib aga endal higi lahti rassida, seejärel oma käsivart lakkuda ja higi välja sülitada.