#p1p#Märts — vaatemängukuu, Oscarid ja Eesti teatri aastapreemiad... Eesti näitlejad ei rõõmusta rahvast laval ülevoolavate tänukõnedega. Nutta keegi ei lörista, ei seal- ega siinpool rampi. Auhinnaasja aetakse laval ikka pigem eesti konkreetsuses: lill pihku ja vasakule ära. Ent ka Eesti teatripreemiate galal uueks ehitatud Nukuteatris olid oma üllatavad ja isegi ülevad hetked.

Üllatuspreemiaga jagas Näitlejate Liit au Helle Merile kaheksa aasta pikkuse rolli eest Eesti Vabariigi esindusleedina. Teatrirahvas tervitas Helle Merit ovatsioonidega, millest oli tunda siirast poolehoidu. Vahel kulub ära, et Eestil on kombeks kaks presidendipaari korraga. Karismaatiline Lennart Meri näitlejannast abikaasaga ehtis teatripäeva pidu, andes peole juurde aristokraatlikku värvi. Uus, rahvalikum presidendipaar Arnold ja Ingrid Rüütel avas samal päeval Võrumaal Kubija hotelli.

Tänavusel teatritunnustuse jagamisel hakkasid mängima kohalikud teatridünastiad. Üksteise järel tõusid lavale ema Kersti Kreismann (parim naisnäitleja) ja poeg Andres Raag (noore näitleja preemia). Aasta lavastajal Hendrik Toomperel oli põhjust kätt suruda õemehel Mait Malmstenil, kes tõi perekonda parima meesnäitleja tiitli. Hea meel on tõdeda, et võidu toonud Katku Villu rollile Vargamäel elas ka Kroonika mullu suvel mitme ajakirjanumbri vältel kaasa.

Meelis Kapstas
meelis@kroonika.ee