Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Laste- ja Noorsootöö Ühenduse noorsootöö juhi Mari-Ann Oviiri sõnul on 164st Eestis tegutsevast kogudusest 64 ühenduse liikmed. “Paljudes kogudustes pole lihtsalt noori, aga me võtame muidugi ka uusi liikmeid vastu,” ütles Oviir, kelle sõnul on 2004. aastal MTÜks registreeritud ühendus veel ka suhteliselt noor, kuigi selle ajalugu ulatub koguni 1935. aastasse.

Laste- ja noorsootöö ühenduses jagunevad tegevused peamiselt kolme kategooriasse. Esiteks korraldab ühing kolmel nädalavahetusel aastas koolitusi noorsootöö tegijatele ja rühmajuhtidele. Teiseks annab kolme põhitöötajaga ühing välja palju materjale: pisitrükiseid, raamatuid, ajakirju “Laste sõber” ja “Kristlik kasvatus”, laulikuid ja muud metoodilist materjali. Isegi CD-plaate ja kassette on välja antud.

Kiriku noortepäevad

Kolmas suurem tegevusvaldkond on üle-eestiliste ja praostkondlike noorte- ja lasteürituste korraldamine. Nii toimuvad iga aasta juulikuus kiriku noortepäevad, kuhu alati koguneb noori 300 ringis. Oviiri sõnul toimusid kiriku noortepäevad esimest korda juba enne Teist maailmasõda 1936. aastal. Pärast sõda hakkasid kirikupäevad taas toimuma alles 1990. aastal.

“Noorte kirikupäevi on toimunud üle Eesti, kõigis kaheteistkümnes praostkonnas. Neli aastat tagasi jäime aga pidama Pilistverre, kus meil on olnud telklaager,” selgitas Oviir. Tema sõnul oli eelmise aasta kirikupäevadel nii palju kontserte, et tal tekkis lausa tunne, et tegemist on muusikafestivaliga.

Lisaks toimuvad kirikupäevadel erinevad rühmatööd, piiblitunnid, filmiseansid ning paneelvestlused mõne prominendiga. Eelmisel aastal käis noortega juttu puhumas näiteks Lagle Parek. Kirikupäevadel on alati olnud osalejaid ka välisriikidest — nii on sealt läbi käinud soomlased, norrakad ja sakslased.

Üks põnevamaid ettevõtmisi kirikupäevadel on Tembuvembu turg, kus noored koguvad raha mingi heategevusprojekti jaoks. Eelmisel aastal koguti raha Nõmme emade ja laste turvakodule. “See käib nii, et igaüks võib panustada midagi ja selle eest saab vastava hulga raha,“ ütles Oviir. „Mina pidin suvel juuksed siilisoengusse lõikama, sest noored kogusidki selle asja hinnaks olnud 2000 krooni kokku,” naeris ta. Oviiri sõnul on ettevõtmise idee anda noortele teadmine, et isegi kui sa annad vähe, tuleb lõpuks palju kokku.

Lisaks noortepäevadele on kristliku ühenduse aastakavas ka lastepäevad. Tänavu toimusid need Paides, kus ette võeti põnev maastikumäng. “Lapsed käisid erinevatest punktidest läbi, kus nad pidid tegema valikuid, mis puudutasid väärtushinnanguid ja andeksandmist,” rääkis ühenduse noorsootöö juht.

Kristlikud väärtused

Ühenduse juures misjonäritööd tegev Titta Hämäläineni sõnul on organisatsiooni väärtused üldinimlikud ja ühtlasi kristlikud. “Iga inimene on ainulaadne, ülimalt väärtuslik Jumala loodud isiksus. Me hindame seda nii endas kui ka teistes,” rääkis Hämäläinen, kelle sõnul lähtuvad nad oma töös evangeeliumist ja Piiblist.

Mari-Ann Oviir lisas, et kuna praeguses ühiskonnas on noorte maailm üsna karm, siis seda enam on vaja julgeda olla hea. “Kui sa oskad väärtustada iseennast, siis oskad ka teisi inimesi enda ümber hoida — kõik hakkab iseendast pihta.”

Üheks oluliseks edusammuks ühingu töös peab Oviir seda, et on vähendanud Eestis valitsevat eelarvamuslikku hoiakut kristluse suhtes. “Me oleme koos laste- ja noorteühendustega tegutsenud selles suunas, et eestlaste hulgas kaoks ära hirm sõna kristlus suhtes,“ ütles Oviir ja kinnitas, et enam inimesed väga ei võõrasta.