1. Karmely Sõrmus/ neo-traditsionaalne
Tallinnas Mamas Pride Tattoo Stuudios tegutsev artist, kus ta on neli aastat tööd teinud. Tema peamiseks stiiliks on neo-traditsionaalne, kuid on veidi ka teiste stiilidega katsetanud, nagu näiteks vanakooli, täpitehnika ja ka whip stiilidega. Innustust oma püsiva kunsti jaoks saab Karmely kõikjalt: “Inspiratsiooni leian teistest inimestest, dekoratsioonidest, isegi sisekujundusest ja moesuundadest – mida laialdasem valik, seda põnevam ka tulemus.”
Üllataval kombel on tätoveeringuid aga artistil endal vähe – üksainus. Sellele on tal siiski ka hea põhjendus, nimelt tahab ta tätoveeringut oma kehale samas stiilis, mida ta oma klientidelegi teeb, kuid selliseid artiste on Eestis vähe, kui üldse. Kuigi on näha, et mõned artistid on suuna sinna poole võtnud, siis on Karmely ise oma artisti otsingutel valiv: “Ma ei ole siiamaani endale sobivat tegijat leidnud.”

2. Piret Valdna/ tükike kõigest
Enamasti isetegijana teistlaadi kunstimaastikul on Piret tegutsenud kuus aastat. Mõte karjäärisuunast tekkis aga eriti huvitaval kombel: “Ma läksin endale esimest tätoveeringut saama ja tätoveerija pakkus, et ta võiks mulle seda tööd õpetada. Kunstiharidust mul küll ei ole, kuid olen ka varasemalt kunsti ja joonistamisega tegelenud, mis tuli mul hästi välja ja mistõttu eeldati, et järelikult saan ka tätoveerimisega ilma vaevata hakkama. Päris nii lihtne see siiski ei olnud – joonistamine ja tätoveerimine ei ole samamõistelised.”

Piret on aga selline tätoveerija, kellel kindlat ainusuunda ei ole: “Ma teen natuke kõike”. Siiski on paar stiili, mida ta parema meelega üldse ei teeks – tribaal ja polüneesia. Ta mainib ka, et polüneesia tätoveeringuid ei ole paljud Eesti artistid nõus tegema, sest neil mustritel on tihti kindlad kultuurilised tähendused, millest ei pruugi inimesed palju aga teadagi.

3. Sander Virki/ mustvalge realism, värviline
Haapsalu artist, kes töötab Zenza Tattoo Estonia stuudios ja on tätoveerinud ligi kolm aastat. Ka tema tuli sellele mõttele eriskummalisel viisil: “Keskkoolis otsustasin teha praktilise uurimustöö tätoveerimisest, mille tarbeks soetasin välismaalt vastavad vahendid ja hakkasin ühikas teiste õpilaste peal harjutama.” Sander ise ütleb ausalt, et ta siiani veel avastab oma käekirja ja stiili, kuid praegu teeb ta peamiselt mustvalget realismi ja ka värvikirevaid tätoveeringuid. Inspiratsiooni saab noormees naerusuistest klientidest. Talle meeldib kunsti nahale jäädvustada, kuid esimesena tuleb alati klient: “Kui klient on õnnelik, olen ka mina õnnelik.”

Tundub, et Eestis on hetkel kõige populaarsemateks stiilideks minimalistlik joonetöö, mustvalge realism ja täpitehnika. Kõik kolm artisti on ka arvamusel, et eestlased eelistavad mustvalgeid töid ja värvilistest tätoveeringutest ei olda just kuigi vaimustuses.

Tätoveerijad tahaksid ka siinkohal inimestele südamele panna, et omale õiget artisti valides tuleks siiski lähtuda nende käekirjast ja stiilist, mida nad kõige paremini valdavad. See peaks kokku langema sinu valitud kunstiteosega. "Kindlasti vaata tätoveerija portfooliot - kui sa oleksid nõus 90 protsenti tema töödest ka oma nahal nägema, siis ongi tema sinu jaoks see õige artist," ütleb Karmely.

Kuigi omale õige artisti valimisel saad alati ka nende poole konsultatsioonile pöörduda, siis on paar asja, mille kuulmisest on tätoveerijad juba väsinud - selle kohta saad täpsemalt lugeda siit!