Soojadel suveöödel oli isu väljas käia kõige suurem. Seeõttu ööbisime me pidevalt sõbrannaga teineteise aedades telgis. Kui palju me seal reaalselt magasime, on iseasi, igatahes andis see meile võimaluse öösiti välja hiilida. Kuigi me ei läinud alati kuskile jooma, armastasime poistega mööda kodukandi tänavaid konnata ja välja hiilimine oli juba iseenesest põnev. Millal kustuvad naabrite tuled, kuidas minna nii, et koer haukuma ei hakkaks? See oli omaette missioon.

Samas sai käidud ka pidudel ja üks kord, mis oleks võinud vägagi traagiliselt lõppeda, on tänaseni meeles. Ma isegi ei mäleta, milline vale tookord mängus oli, kuid läksime kambakesi ühe noormehe vanemate suvilasse. Kaasas oli kottide viisi alkoholi ja pidu võis alata. Mingi aeg jaurasime, jõime, jäime purju, vajusime ära ja jäime magama.

Mingil hetkel ärkasin üles ja läksin rääkima noormehega, kes kamina ees suitsu tegi. Ta haaras kamina simsilt pudeli, mille arvasime mõlemad vee oma olevat. Võtnud lonksu, oli selge, et veega siiski tegemist ei olnud. See oli süütevedelik!

Noormehel tekkisid väga tõsised hingamisraskused. Kõik ärkasid üles, jootsid talle vett, olid paanikas, kuid kellelegi helistada me ei julgenud, sest alaealistena alkoholiga vahele jäämine tundus sel hetkel kõige hullem asi, mis juhtuda oleks saanud. Sõber, kelle ema oli arst, hakkas veel rääkima midagi süütevedelikku joonu kõri avamisest ja sinna millegi panemisest, et noormees õhku saaks. Nii kaugele asi õnneks ei läinud ja pärast mitmeid hirmu täis tunde hakkas sellel noormehel parem.

Me ei osanud reaalselt hinnata, kui tõsine oli olukord, kuid kartsime, et ta võib surra, sest noormehe õhu ahmimine ja hingamisraskused olid päris hullud. Nagu sellises olukorras tihti juhtuda võib, tekib seltskonnas vaidlus, kas kutsuda abi või mitte. Tol korral langes valik viimase arvamuse kasuks. Õnneks ilma pöördumatult traagiliste tagajärgedeta, kuid õpetuseks peaks see lugu ometi olema. Alati peaks olema mõni täiskasvanu telefonikõne kaugusel, kelle poole pöörduda julgetakse ja kes vajadusel nõu annab ning kaine mõistuse hääl on.

Loe ka: