Taolist tumedamat tantsumuusikat mängivatest klubiüritustest suurim ja kindlasti tuntuim Eestis on Beats From The Vault (BFTV), üritustesari, mille juured ulatuvad juba peaaegu kümne aasta tagusesse aega.

Vaevaline algus

Beats from the Vault sai õigupoolest alguse Eesti Kunstiakadeemia all asunud internetikohvikus „Enter“. Tegemist oli kohaga, kus sai iga päev kuulata alternatiivmuusikat, nädalalõppudel toimus seal aga mitmesuguseid üritusi ja pidusid.

Koha omanikeks ja asutajateks on kaks sõpra, Lõvi ja Lemmy. Viimane neist oli omakorda sõber Andersiga, tuntud ka kui DJ 4-got-10, kes oli eelkõige huvitatud trip-hopi ja breakbeat mängimisest underground-pidudel.

Lemmy, kes oli hiljuti enese jaoks avastanud ekstreemse elektroonilise muusika, käis aga välja idee hakata korraldama taolise muusika pidusid just „Enteris“. Mõeldud-tehtud. Nüüd jäi veel üle hankida vajalik tehnika ja valida peole nimi, milleks paljude variantide seast sai välja valitud Beats from the Vault.

Kummalisel kombel ei mäleta enam keegi, mis aastal õieti esimene taoline pidu aset leidis ning ka flaieril on kirjas kõigest kuupäev ja kellaeg. Anders ise arvab aga, et see võis olla 1998. Järgneval kahel aastal leidis aset veel kaks sarnast pidu, küll nime all In the Steel Room, sest too nimi meeldis Lemmyle rohkem.

1999-2000 aastavahetusel suri aga üks peakorraldajatest, Lemmy, ning järgnev aasta oli vaikne. Alles 2002. aasta suvel tehti katset korraldada uus Beats from the Vault, aga kuna „Enteri” kohvik oli kadunud, sai ürituse toimumiskohaks Depeche Mode´i baar. Aga asjad ei tahtnud kõigest hoolimata kuidagi sujuda.

Edasi koos gootidega

Nii saabus 2003. aasta sügis, mil Andersiga võttis ühendust Sergei Eesti gooti portaalist, kes leidis, et Eestile kuluks taaskord ära üks korralik industriaalmuusika pidu. Nii ühendatigi jõud korraldamaks 2003. aasta novembris kolmandat Beats from the Vaulti, toimumiskohaks seekord väike baar nimega „Teine Kodu”.

Pidu oli korraldajate üllatuseks ootamatult populaarne ja nii otsustatigi teha neist pidudest regulaarne üritus. Järgmine BFTV toimus kaks kuud hiljem, kuid pärast seda tekkisid Sergei ja Andersi vahel ebakõlad, mis viisid viimaks Andersi otsuseni jätkata pidude korraldamist omal käel, kord paari kuu tagant.

Praeguseks on kolitud pidutsema Rockstarsi ja selle pidudesarja austajaid tuleb üha juurde. Juba mitmendat aastat Beats from the Vaulti külastav Mauno räägib neist vaid ülivõrdes: ”Beats from the Vault tähendab minu ja väga paljude teiste inimeste jaoks õhtut, kus saab sõlmida uusi tutvusi, pidutseda koos heade sõpradega, tantsida väsimatult hommikutundideni ning jääda järgmist üritust ootama.”

Pidu kuni surmatunnini

Kui küsida peakorraldaja Anders „Kuratino” Meltsi enese käest, mis on õieti Beats from the Vaulti eesmärk, vastab ta: „Minu eesmärgiks on jätkata pidu kas või surmatunnini või kuniks see endale pakub pinget samapalju kui rahvale. Kuna asi tuleb südamest, siis on boonuseks, kui teistele ka meeldib ning see innustab omakorda sama head tulemust üritama või seda lausa ületama. Minu jaoks on see omamoodi missioon — kasvatada rahvas head ja rikkumata muusikalist maitset ning suurendada tumedama muusika kuulajaskonda Eestis ehk sellega ka kogu maailmas, kuna eks meiegi ole ju jupike planeedi rahvastikust.”

Keskmiseks ürituse külastajatearvuks pakub ta umbes sadat kuni kahtesadat inimest. Anders seletab seda arvu kommenteerides, et on suhteliselt kindel hulk taolisi truid austajaid, kel omavahel isegi juba teatav peretunne tekkinud, kuid samas on igal korral ka hulganisti täiesti uusi uudistajaid. Pidude muusikavaliku kohta ütleb ta aga: “Mängime põhiliselt tantsulist tumedat elektroonilist muusikat. Pinnapealmisel arusaamisel võib see muidugi tunduda “vaibakloppimisena” (ehk siis tavalise tantsumuusikana), kuid natukenegi rohkem teemasse süüvides peaks küll igaüks mõistma, et tegelikult on need kaks nagu öö ja päev.” Ta jätkab kerge muigega: “ Meie pidu on kutsutud nii “karvaste diskoks” kui ka “tränameeste hevipeoks”. Kuid kui mainida stiile, siis peamiselt mängime me EBMi (electronic body music), electro-industriali, technot, futurepopi, rhythmic noisei, electro-gothicut ja nii edasi.”

Järgmine pidu oktoobris

Hea uudis kõigile peosõpradele on see, et nüüdsest veab Anders Raadio 2-s igal teisipäeval kell 23.00 saadet “Röntgen”, mis on just midagi taolise muusika kuulajaskonnale ja hea tutvumiseks ka võhikutele. Ürituse tulevikust rääkides lisab ta, et ideid on neil veel igasuguseid ja kindlasti saavad need ka varem või hiljem teoks. „Äsja pandi aga alus BFTV liikmekaardile, mis on ka kena samm kokkuhoidvama kommuuni tekitamiseks,“ lisab ta juba teoks saanud ideedest rääkides.

Andersi sõnul leiab järgmine BFTV pidu aset 6. oktoobril, kus igakordne ajalootund on pühendatud maailmakuulsale Nine Inch Nails`ile ning kohal on 1994. aastast plaate keerutanud Hollandi suurima dark-electro/gothic festivali peakorraldaja DJ –X-X-X-. Lisaks mängib plaate Pharmac Hooliganzist tuntud DJ Ginger-Lizzy ning Anders ise ehk DJ 4-got-10.

Meie lühikese intervjuu lõpetuseks lisab ürituse peakorraldaja aga heatujuliselt: „Pidage meeles — tumedam muusika toob hea tuju ja vabastab pea kas või peo ajaks igasugustest argijamadest ning tantsimine sisukama muusika järgi on heaks abimeheks vabastamaks ebavajalikust energiast, mida võidaks halbadel eesmärkidel kasutada. Järgmise korrani! EBM united!”