Tänapäeval ei ole palju alaealisi noori, kes poleks alkoholi kunagi proovinud. Pidu pannakse ikka mehe moodi! Peod on pea igal nädalal, kui kellelgi lähevad vanemad kodust ära, kutsutakse kamp kokku ja hakatakse jooma. See on tegelikult nii tavaline ja pole kellegi jaoks enam suur uudis. Mis mind ennast huvitab, on see, et kui juba praegu panevad 11-12-aastased lapsed tina, siis mis saab näiteks kümne aasta pärast? Kas ka 9-10-aastased hakkavad alkoholi tarbima ja pidudel käima? Artikli kirjutamisel otsisin internetist statistilisi näitajaid ja leidsin üsna kiiresti Alkoinfo kodulehelt järgmise statistika:

Üle poolte ehk 53,6% Eestis elavatest 10–13-aastastest noortest on vähemalt korra alkoholi joonud. 
14–15-aastastest on vähemalt korra purjus olnud pea kuus inimest kümnest ehk 58%.

Kui järele mõelda, on see tegelikult päris šokeeriv. Mäletan, kui oli kampaania, kus räägiti, et Eesti on alkoholi tarbimiselt Euroopas teisel kohal ja ühel teatud kodulehel sai teha testi (test koosnes kümnest küsimusest), kui palju inimene tegelikult joob ning kas tal on tõmme alkoholile või ei ole. Kui seltskonnas sellest testist rääkisime, siis tuli valdaval enamusel testi tulemuseks: "Palun pöördu arsti juurde, sa tarbid liiga palju alkoholi."

Uuringutulemused (ESPAD 2007) näitavad, et alkohol ei ole 15-16-aastaste noorukite seas vaid nädalavahetuse ajaviide. 53% vastanud õpilastest oli küsitlusele eelnenud 30 päeva jooksul alkoholi tarvitanud ka koolipäevadel.

Küsitlesin enda sõpru teistest rahvustest. Uurisin, kuidas on nende arvates lood alkoholi tarbimisega nende riigi noorte seas. Näiteks Soomes 13-14-aastaselt pannakse pidu ja alkoholi tarbitakse mõõdukates kogustes. 15-16-aastased joovad regulaarselt ja palju. Sõber mainis ka ära, et suitsetamine on samuti väga populaarne noorte soomlaste seas. Eestis see minu meelest enam nii väga populaarne õnneks ei ole.

Inglismaal elav sõber rääkis, et ka seal alustatakse väga noorelt: 12-13-aastaselt, kuid ei jooda ilmselt nii tihedalt, sest alkohol on poodidest raskesti kättesaadav ja küllaltki kallis. Üks Vene sõber aga ütles, et näiteks Moskvas näeb ta tihti kuskil trepikodades või lasteparkides 10-aastaseid noori, kes joovad ja suitsetavad. Ta mainis ka, et 13-14-aastaselt minnakse juba klubidesse. Saksamaal seevastu pidavat olukord parem olema. Sõber ütles, et üldjuhul ei pidutseta palju ning noored väga palju alkoholi ei tarbi. See ei pidavat väga populaarne noorte seas olema, küll aga on seda suits ja teised tubakatooted. Lätis ja Leedus on seis üldjuhul sama nagu Eestis, kuid lihtsam pidavat olema ööklubidesse sisse saada ning ka poest alkoholi osta. 

Võrreldes teiste riikidega, on Eestis protsentuaalselt kõige rohkem noori, kes end enne 13-eluaastat esimest korda purju joovad.

Lugejad tahaksid kindlasti kommentaariumis kuulda teiste noorte kogemusi: kui vanalt võeti esimene pits, palju tegelikult pidutsetakse ning kuidas teiste peod traditsiooniliselt välja näevad?