Dr Noormann:

MIS ASI SEE INTIIMSUS ON?
Sellele küsimusele vastates tuleks rääkida intiimsusest. Mis see üldse on? Meisse peidetud alateadlikud käitumistõlgendused, millest suuremat osa psüühikaks nimetama, seab teiste inimestega suhtlemiseks teatud piirid. Ja üks selline piir on intiimsuse (läheduse) piir, mille ületamine meile alati midagi tähendab. Ühelt poolt me väldime selle piiri ületamist, kui see on meile vastumeelne. Siis meie alateadlik kaitsemehhanism peab seda ründeks. Teiselt poolt, kui selle läheduspiiri ületamine on mulle meeldiv, siis peame ennast selle inimesega enesestmõistetavalt seotuks ka seda kinnitavate sõnadeta. Füüsilise läheduse piiriks, kus tavasuhtlemine muutub intiimseks, on meie kultuuris umbes pool meetrit.  Kui surud küünarnukid vastu keha, siis see tekkinud kolmnurk, kuhu sõrmed ulatuvad, ongi inimese intiimläheduse ala väline piir. Sinna või siis frontaalsesse kehakontakti me võõrast inimest tavasuhtlemises ei lase (välja arvatud tantsimine ja mõned spordialad) ja kui see juhtub, tunneme ennast halvasti. Naistele on selle piiri tunnetamine olulisem, kui meestele.
Seda piiri ületavad tegevused on teise keha mistahes vormis puudutamine (peale kättpidi teretamise, kuid ebameeldivale inimesele ei taha naised isegi terekätt anda),  kallistamised, suudlused ja erootikat vallandav intiimsus seksuaalvahekorrani välja. See on selle intiimsuse ala teine piir, kust kaugemale enam minna ei saa. Tüdrukudki võtavad oma intiimsuspiiri  vägisi tungimist  kõigepealt vägivalla ja alandamisena ning võivad vabalt ka võõrast heasoovlikku paitamist käperdamisena võtta.
Teiselt poolt, kui see piir on vabatahtlikult kellelegi avatud, peab tüdruk seda kindlapeale seotuse või suhte märgiks. Nii peavad nad ka käest kinni käimist juba „käimiseks“ ja sealt selle väljendi tähenduski pärit. – käimiseks peame suhet, kus omavahel või ka teiste nähes käest kinni hoides käime.
 
See jutt on füüsilisest intiimsusest. Sama kehtib ka verbaalse (sõnalise) intiimsuspiiri kohta. Nii tundub solvanguna, kui võõras, st „mitte oma“  poiss tüdrukut „kallikeseks“, „tibukeseks“, „tibiks“ või „musirulliks“ nimetab. Intiimsusele või intiimsetele kehaosadele viitavaid komplimentegi peetakse sooliseks ahistamiseks samal põhimõttel Kui neid sõnu kasutab oma kallim, pole vist häda midagi ja tüdrukud lausa vajavad oma suhte kinnituseks kuulda ka verbaalset intiimsust ehk hellitussõnu ja väljendeid.
 
Nüüd Sinu kirja juurde. Suudeldes Sa avasid oma intiimsuse väravad sellele poisile, veendumata, kas ta seal ei käitu, nagu elevant portselanipoes – kas tahtlikult või tahtmatult seal midagi ära lõhkudes. Nüüd on hilja küsida seda, mille oleksid pidanud veendumuseni selgeks tegema enne intiimsusi. Nüüd on üks tundeid teeselnud või võrgutav poiss sel tundlikul maal poriste saabastega ringi trampinud ja loomulikult teeb just Sinu enda väär käitumine Sulle haiget. Seda ju poleks, kui Sa selle suudlemise kaudu end temaga seotuks ei peaks? Tema soovitab Sul unustada, aga Sina ei suuda. On ju nii?

Jaga
Kommentaarid