Üldpilti ilmestavad endiselt soliidsed sakslased, vahendab Nelli Teataja.

Juba aastaid on vabariigi valitsuse populaarseim sõiduvahend konkurentsitult Audi A6. Ja pikemat aega on siin erandiks siseministeerium.

Erinevalt enamikust ministritest vuras juba Marko Pomerants omal ajal ringi E-klassi mersuga. Tänapäeval teevad nii siseminister Ken-Marti Vaher kui ka regionaalminister Siim Valmar Kiisler oma igapäevaseid ametisõite hoopis Škoda lipulaeva Superbiga.

Siseminister Ken Marti Vaheri kirsipunane Skoda Superb on üliturvatud. Kui Nelli Teataja fotograaf püüdis Pagari tänava hoovis autot jäädvustada, peatas tema tegevuse turvamees, kes küsis rangelt: “Miks seda autot pildistatakse?” Fotograafi selgitamise peale turvamees siiski leebus ja sellega ka asi piirdus.

Tšehhide paati on hüpanud ka justiitsministeerium. Iseasi, kas ta enam nii väga tšehhide paat on – kuulub ju Škoda juba üle kümne aasta samasse Saksa kontserni, kuhu Audigi. Rein Langi ajal oligi ministri ametiauto veel Audi, kuid Kristen Michalil tuli koos portfelliga vastu võtta Škoda Superb.

Teised ministeeriumid pole tahtnud peavoolust kõrvale kalduda. Veel kolm aastat tagasi püüdis rahandusminister Jürgen Ligi möödujate pilke suure ameeriklase Chrysler 300C-ga, kuid juba üle-eelmise aasta kevadel liisiti tallegi Audi A6.

Audi võidukäik jätkub
Majandusminister Juhan Partsile soetati A6 juba 2008. aasta suvel. Toona tõi ministeeriumi avalike suhete osakond sama aasta kevadel ühele karule saatuslikuks saanud õnnetuse näiteks auto heast koostekvaliteedist. 

Tundub, et Parts pole pidanud soliidses margis pettuma – tänavu suvel vahetati vana A6 uue 2,8-liitrise FSI quattro S tronic A6 vastu välja.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ametiautoks on 2010. aasta Audi A6. Välisminister Urmas Paet sai uue A6 eelmisel aastal nagu ka sotsiaalminister Hanno Pevkur. Sama mudeliga sõidab ringi ka kultuurimister Rein Lang.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ei saa enam paraku Audi koostekvaliteedile loota, sest läinud aasta lõpus liisiti talle hoopis Mercedes-Benz 300.

Oma rida ajavad endiselt põllumajandus- ja keskkonnaministeerium. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kes sõitis vanasti Jeep Grand Cherokeega, sai endale alles paar kuud tagasi uue suure maasturi – Toyota Land Cruiseri.

Müstilised hinnapakkumised
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus päris eelkäijalt Jaanus Tamkivilt praeguseks juba peaaegu viis aastat vana Volvo XC70, kuid ministeeriumi pressiesindaja sõnul teeb minister linnasõite hoopis ministeeriumi üldkasutuses oleva elektriautoga.

Vanasti 7. seeria BMW-ga ringi rallinud peaminister Andrus Ansipile soetati mullu aga hoopis Audi A8 – sama mudel, mida on juba ammusest ajast eelistanud meie presidentki.

Kõik ministeeriumid väidavad kui ühest suust, et autod soetati riigihanke korras ja määravaks kriteeriumiks oli hind. 

Ometi jääb tavainimesele pisut segaseks, kuidas saab Audi A6 olla odavam kui Škoda Superb, kui kõige uhkema varustusega Superb on poes umbes 4000 eurot odavam kui kõige kehvema varustusega A6 ja umbes 10 000 eurot odavam kui see A6, mida enamik ministreid kasutab. Kas tõesti tegi Audi peaaegu kõigile teistele superpakkumise, aga jättis Kiisleri, Michali ja Vaheri pika ninaga? Ja kas tõesti otsustati ainult haridusministeeriumile müüa Merces-Benz odavamalt kui Škoda? Ragnar Teeveer