Sinu telefon on tark, kui tark oled Sina? Tule testi end!

Nutitelefonid on võimsad seadmed, mis teevad paljud asjad lihtsaks ja mugavaks. Lemmiksarja vaatamine bussis, lemmikartisti muusika kuulamine, sõpradega suhtlemine, need on on vaid mõned tegevused, mis tänu nutitelefonide võimalustele on meile täiesti tavapäraseks saanud. Lisaks positiivsetele võimalustele kätkevad nutitelefonid ka mõtlematu kasutamise tõttu endas ohte, mis võivad muuta meie elu hoopis keerulisemaks. Kõiki neid ohte on võimalik ennetada, kui sa mõistad, millised on ohud ja oskad kasutada ettevaatusabinõusid.

Põhilisteks riskideks on isiklike andmete (sh telefoninumbri, kodune aadress, kooli nimi) avalikustamine ja läbimõtlematu käitumine (kiusamine telefoni ja interneti teel, "naljakõned", pommiähvardused, piltide ja videote mõtlematu üleslaadimine jms). Üha enam muutub arvuti kõrval internetile juurdepääsuvahendiks nutitelefon. Seadmete võimaluste suurenemine (näiteks fotode ja videote tegemise ja kohese internetti üleslaadimise võimalused) tekitab vajaduse teadvustada noortele ka mobiilikasutuse eetilisi norme ning võimaliku mõtlematu käitumise ohte.

Alguse saab SA Vaata Maailma poolt ja Euroopa Regionaalarengu Fondist rahastatav ellukutsutud projekt, mille käigus tõstetakse noorte, lapsevanemate ning õpetajate teadlikkust turvalisest mobiiltelefoni kasutamisest, internetikäitumisest ning võimalikest ohtudest sellega seoses. 5. augustist- 31. oktoobrini toimuvad üle Eesti arvukad tasuta nõustamised nii koolides, kaubanduskeskustes, noortekeskustes kui ka rahvarohketel üritustel. Kindlasti on nutikas tutvuda veebikeskkonnaga www.päriseltkavõi.ee, kust leiab rohkem infot, põnevaid auhinnamänge ja muud huvitavat.

Erinevates asukohtades paiknevates koolitusboksides on kõigil huvilistel võimalik läbida isiklik nõustamine tänapäeva ühiskonnas aina aktuaalsemaks muutuva probleemi vähendamiseks. Nõustamisteenust pakutakse tasuta erinevates Eesti piirkondades nii eesti kui vene keeles. Nõustamisboksid liiguvad ringi ning nende liikumisgraafikuga on võimalik tutvuda projekti koduleheküljel.

"Päriselt ka või" koolitusboksid asuvad augustikuus Solarises, Järve Keskuses, Lõunakeskuses, Ülemiste keskuses, Sikupilli Prismas, Kaubandus- ja Vabaajakeskuses Eeden, teaduskeskuses AHHAA, Lille Maja suvetelgis ja Jäätisepeol! Astu julgelt ligi!