Selle raamatu kirjutamise ajal sai läbi vaadatud tuhandeid lehekülgi toimikuid ja sadu ajakirjanduses ilmunud artikleid. Vaevalt, et toimikud, süüdistuskokkuvõtted ja kohtuotsused kirjeldavad täit tõde, aga püüame siiski anda edasi pildi, mis näitab võimalikult tõetruult neid hoogsaid sündmusi, mille vallandas Eesti Vabariigi taasiseseisvumine. Uurimise ja süüdistuste koostamise ajal on teinekord kasutada raudkindlad tõendid, kuid vahel vaid ebamäärased vihjed või teadlikult loodud valeinformatsioon.

Avaldame sellest raamatust 3. katkendi:

9. novembril 2001. aastal avastas Hollandi narkokoer Blitz merekonteineri 973,46 kilogrammi marihuaanaga, mis oli teel Rotterdamist Eestisse. Kaup oli peidetud riisi, soola, pähkli, ubade ja teekottide vahele ning selle oli teele pannud firma Tambala Food Products Lõuna-Aafrika linnast Durban. Kauba vastuvõtja pidi olema Tallinnas registreeritud firma Indikaator. See kogus oli liiga suur nii Eestile kui ka tervele Skandinaaviale.

Hollandi politsei kõrvaldas marihuaana ja põletas selle, konteiner aga jätkas mootorlaeva Westermoor pardal teed Bremerhaveni sadamasse Saksamaal ja sealt edasi tornide linna Tallinna. Interpoli teate peale algatati kriminaalasi ja politsei hakkas jälgima, kes konteinerile järele tuleb. Jaanuari alguses jõudis konteiner Tallinna. Sellele tuli järele hiljuti mahalastud ärimehe Jaak Veike äripartner või tuttav Märt Joller, kelle teed olid ristunud Marbella kuritegeliku kolooniaga. Konteineris olevat kaupa talle kohe kätte ei antud, vaid lasti mehel natuke aega bürokraatiakoridorides võimelda ja võimalikult palju helistada, et näha temaga seotud võrgustikku.

10. jaanuaril 2002 Märt Joller vahistati ja kuulati korduvalt üle. Ülekuulamise juures viibis tuntud kriminaalteemade advokaat Andres Gorkin. Märt Jolleri jutt ülekuulamisel oli segasevõitu. Ta rääkis, et kord tuli talle külla autospordiajakirjanik Tõnu Altmäe, jutt läks nostalgilistele radadele ja vana sõbra Jaak Veike juurde. Nii sai Tõnust peagi Indikaator OÜ juhataja. Peagi tulid külla Andres Voore ja Tarmo Laumets, samuti asjalikud poisid, kellega oli tore juttu veeretada.

Septembris 2001 on eksootilise Aafrika riigi Malawi hulgifirmat külastanud keegi firma Indikaator OÜ esindaja, et osta umbes 12 000 dollari eest toidukaupu ja müüa need edasi ühele Eesti sepikuvabrikule.

Veebruaris vahistati Indikaator OÜ omanik Indrek Sürje ja Marbella kuritegeliku koloonia juht, kolmekümne viie aastane Toomas Helin (sündinud 25. aprillil 1966). Nemad pakkusid politseile juba suuremat huvi, sest Tallinna peal müüdi suurtes kogustes ecstasy-tablette hüüdnimega Ints. Toomas Helin võttis hoiaku, et Joller valetab, sest ei taha talle võlga tagasi maksta.

Hispaania päikeseranniku kaunis kuurortlinnas Marbellas maandusid pärast lühikest Rootsi-perioodi Toomas Helin ja Janek Kukk, kelle elu Eestis muutus pärast Vabaduse väljaku pommiplahvatust kibedaks. Toomas Helinal, kes tegutses Hispaanias nime all Thomas Chelin ja kasutas Kreeka passi, läks hästi ja ta vahetas Ferrarisid nagu särke. Aastal 2000 sõitis Toomas Helin halli värvi Ferrari Maranelloga. Kord olla ta videolaenutusest välja visanud vormel-1 eksmaailmameistri Damon Hilli.

Marbellast jõudsid Eesti ajakirjandusse värvikad imelood ja see meelitas Eestist ligi iga karva seikluseotsijaid, kellele võidi teha ettepanek katsetada närvikava lõbunaise, autovarga või narkokullerina.

Narkoäri oli eestlaste üheks „kullasooneks“ Marbellas. Lõuna-Hispaaniat läbivad nii Maroko kanepitooted kui ka Lõuna-Ameerika kokaiin ja seal piisavat isegi väikeste koguste vahendamisest, et teenida miljoneid. Transpordivahendiks sobisid nii kalalaevad, ümberehitatud BMWd kui ka isiklikud kehaõõnsused.

1999. aasta veebruaris tabas Prantsuse toll La Manche’i väinas Läti lipu all sõitva kalalaeva Nemo, mille pardal oli Eesti päritolu kapten ja 23,5 tonni Maroko marihuaanat. 1999. aasta juulis hõivas Hispaania politsei eriüksus operatsiooni „Tempel“ käigus Kanaari saarte lähedal kalalaeva Tammsaare, mille pardal oli Lõuna-Ameerikast peale võetud 6540 kilo kokaiini koguväärtusega 3,7 miljardit Eesti krooni. See oli tohutu kogus arvestades, et Lõuna-Ameerikast lennukiga Euroopasse naasnud eestlastest lennureisijatelt oli aastatel 1999–2000 leitud kokku üle 15 kilo kokaiini.

Toomas Helini ülekuulamine

Kahtlusalune Toomas Helin kuulati üle 28. veebruaril 2002. aastal kell 12.45–15.00 Tallinnas Pagari tänaval. Ta rääkis ülekuulamisel, et pöördus Eestisse tagasi 2001. aasta lõpus, sest ta abikaasa oli üheksandat kuud lapseootel ja tahtis sünnitada Eestis. Seejärel läks jutt Helini tegemistele ja tuttavatele. Indrek Sürje on kaootiline juhututtav, kes üritab saada äriga Eestis mingit positsiooni, aga see pole tal õnnestunud, hindas ülekuulatav. Indrek Sürje on ka temalt tööd küsinud, aga jutt on jäänud lühikeseks, sest pole sobivat tööd pakkuda. Küll on ta vahel Indrekule 4000 või 5000 krooni kaupa raha laenanud.

Toomas ise aga töötab firmas Intel Trading Ltd ning tegeleb investeerimise ja börsil kauplemisega. Märt Jollerit teab ta Jaak Veike kaudu, kellega Hollandis üritati ajada kinnisvarabisnist. Ka Jolleriga oli ta ajanud kinnisvarajuttu Kopli kalasadamast, kuid pakutud projekt oli liiga riskantne.

Helin ajas üldmõistlikku juttu, kinnitas, et tema enda nimel mobiiltelefone ei ole, ja et tema telefoninumbreid teavad vähesed inimesed. Ülekuulamisprotokollist jäi mulje, et tegemist on väikeärimehega, kes on parajasti isapuhkusel. Ka tema tuttavad on väikeärimehed, kes üritavad aeg-ajalt üht-teist ajada, aga valdavalt neil see välja ei tule. Isegi ridade vahelt pole võimalik välja lugeda, et tegemist on glamuurset elu elava Marbella kogukonna liidriga.

25. märtsil kuulati Toomas Helin uuesti üle, seekord viibis kohal ka tema kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg. Helina kodus oli vahepeal toimunud läbiotsimine, külmkapi pealt oli leitud purk narkootikumide tootmise lähteaine safrooliga ja kapist elektrišokirelv. Helin ütles, et ei tea, kus purk tuli, aga kasutas seda õli toiduvalmistamiseks. Elektrišokirelva aga ostis ta ametlikult Prantsusmaalt krediitkaardiga. Seejärel tunti huvi Helina reisimiste vastu ja nii selgus, et Helin on käinud helikopteriga Helsingis, et viia oma Rolexi kell remonti Tylanderi kullassepaärisse.