Statistikat. Kokku osales Let’s Do It! Kibera koristustalgutel 240 inimest. Seltskond oli päris kirju: põhikooli õpilased, gümnasistid, üliõpilased, üks naistegrupp, Kibera self-help gruppide liikmed. Arvestades, et päev varem oli registreerunuid umbes 290, võib kohalesaabunute protsendi lugeda suisa suurepäraseks.

Koristamine ise, mis ei toimunud päris slummis, vaid sellega piirnevatel tänavatel (sest slummi käikudesse veoautoga prügi ära vedama naljalt ei sõida), möödus ootamatult sujuvalt. Tööriistad, töökindad ja kaitsemaskid said jagatud, inimesed juhatati koristamiskohta kohale, koristamist võeti päris tõsiselt ja tulemuseks puhtam ümbrus. Pärast said kõik Let’s Do It! diplomi osalemise kohta ja külma limpsi.

Justkui ootamatult libedalt käib siin Aafrikas kõik, kas pole? Tegelikkus oli siiski pehmelt öeldes “pisut erinev”.

Koristusüritus pidi algama kell 8 hommikul, aga korraldajad leppisid kogunemisajaks kokku 7:30. Mina jõudsin kohale 7:40 ja küllalt ootuspäraselt võisin sel hetkel üksinda omi mõtteid mõelda. Varsti saabus ka Erick – korraldusmeeskonna ainus inimene, kellel kellatundmine töötab. Temaga räägimegi siin justkui mingil omaette tasandil.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.