Brüsselis on kevad täies jõus. Kastanipuud on lehes ja kirsid õitsevad. Mere pealt puh…

 

Brüsselis on kevad täies jõus. Kastanipuud on lehes ja kirsid õitsevad. Mere pealt puhus veel külm tuuleke. Kohalike sõnul on seal muru aasta läbi roheline, kuid talvel peab vähem niitma.

Brüsselist võib leida vanalinna, kus ühinevad prantslaslik elunautimine ja hansalinnade kaubandustraditsioonid. Võib leida ka väikse Kairo, kus valge europiidne mees on pigem haruldus kui traditsioon. Ja loomulikult võib leida eurokvartali, kus saadikud ja ametnikud elavad oma murelik-muretut elu.

Europarlamendi saadik võib oma isiklikeks kuludeks ja maailmaparandamiseks kulutada ligikaudu pool miljonit krooni kuus. Selle maksab kinni Euroopa maksumaksja. Bürokraatia on väga kallis lõbu, kuid tänu ühinenud Euroopale on see piirkond majanduslikult kõige võimsam jõud maailmas. Alati võib vaielda bürokraatia hinna ja efektiivsuse üle, kuid see ei ole hetkel Kroonika teema.
Kroonika käis külas Brüsselis elavatel ja töötavatel eestlastel. Tänases numbris näitab oma kaunist kodu ja räägib tegemistest europealinnas Siiri Oviir. Järgnevatest Kroonikatest leiate teiste Brüsselis edukat karjääri tegevate inimeste lood.

Euroopa suurlinnade puhul on meeldiv sujuv ühistranspordi korraldus ja puhtus. Eurokvartali ümbruse üle võib muidugi norida, see ei saa vist kunagi valmis, nagu ka Tallinn. Kuskil ikka vedeleb mingi kopp ja lammutamine on poole peal.

Elukeskkonna kvaliteet ja sujuvad logistilised lahendused oma isiklikul igapäevasel teekonnal on iga inimese jaoks üliolulised. Ja ka selle teekonna puhtus. Seetõttu tervitab Kroonika Eestimaa puhastamise projekti «Teeme ära 2008». Vähemalt oma maja ümbruse võtan 3. mail käsile ja korjan kokku mahavisatud kilekotid, tühjad pudelid ja muu sodi. Tegelikult olen seda ka varem teinud. Ja kuule, sina kummaline inimene, sa ei pea mu maja ette kogu aeg maha viskama tühja sigaretipakki. Pane see prügikasti!


Paavo Kangur