Ehtekunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Tanel Veenre ütles: “Olulised elukutsed pole enamasti ühiskonna ja eakaaslaste poolt väärtustatud, ihaldusväärsete ametite tipus troonivad raha ja tuntusega seotud ametid ettevõtjatest popstaarideni. Mulle väga läks korda Artur Taevere sõnavõtust kurb tõdemus, et noored ei taju oma tegemisi tähendusrikkana. Ning see on juba ühiskonna, mitte noorte probleem.”

Noorte Hääl alustab lugude sarjaga “Olen uhke!”, kus sõna saavad Eesti noored, kes räägivad oma tööst ja selle väärtustamisest.

Lõpetasin eelmisel aastal Tallinna Polütehnikumi trükitehnoloogia eriala. Nii kui hakkasid praktilised tunnid, oma valikut ma ei ole kahetsenud. Kuna olen inimene, kes tüdineb rutiinist ja üksluisusest, siis trükkali töö sobib mulle väga hästi.

Trükkali töö nõuab tehnilist taipu, mis on praktikas õpitav, pingetaluvust ja head silma. Praktika on väga tähtis, sest kui masin trükib, siis trükkalil tuleb väga palju jälgida. Alati ei suju kõik nagu võiks, siis on vaja väga kiiresti otsuseid vastu võtta ja tegutseda, et toodang praaki ei jookseks.

Trüki juures on nii palju erinevaid asju, mis mulle just meeldibki. Eriti meeldib mulle värvidega tegelemine. Kas siis värvi segamine või siis trükkides vaadata ja mõõta, kuhu oleks värvi juurde vaja.

Igapäevast leiba teenin trükkalina. Heaks trükkaliks sirgutakse läbi aastate pikkuste kogemuste. Enda valikuga olen ma igati rahul. Ma ei kujutaks ette, mis tööd ma veel võiksin teha. Alguses oli raske, kuna masinad on erinevad, millega õpitakse ja hiljem reaalselt tööle asutakse. Peale trükkimise on veel palju protseduure, kuhu lähevad trükitud poognad. See on järeltöötlus, kus lõigatakse, volditakse, stantsitakse jne.

Trükkali töö pole kerge, kuna vastutus on väga suur, ühelt poolt peab jälgima masina tehnilist seisukorda, aga teisalt tagama ka toodangu kvaliteedi. Kuna tiraažid on suured, ulatudes kümnete tuhandete eksemplarideni, siis tuleb iga liigutus hoolikalt läbi mõelda.

Võin öelda, et hea trükkal peab õppima eluaeg, aga saab ka väga kõrget palka, mille üle tasub uhke olla. Mulle meeldib, kui minu tööd hinnatakse. Kõik teavad, et töö pole lihtne ja kui lõpptulemusega ollakse rahul, siis on see suur põhjus uhke olla. Mulle meeldib trükkida ja enda valikus ma ei kahtle. Korralik trükkal kindlustab koha endale trükitööstuses ja tööpuudust sellel alal pole. Kindlasti jätkan oma tööga. Paremat valikut ei oskaks ma endale tahta.

Tahad oma loo kaudu teisi inspireerida? Kirjuta noortehaal@delfi.ee!