Oli ta ju juba 14 ja pealegi, nägi väga hea välja. Kuidas nad seda siis tegid, pärastlõunal poisi juures kodus, sundimatult ja naudinguga, kasutades kaitsevahendeid. Ja nii terve aasta. Kuni päevani, mil mõlemad tundsid, et enam pole mõtet kokku jääda. „Mehed,“ lausub neiu kõiketeadjal häälel ja puhub taeva poole suitsupahvaku. Ta on 15-aastane ja ütleb, et tunneb ennast olevat piisavalt küps ja kogenenud.

Teismelised tahavad tänapäeval varakult küpseks saada, kuna nende suureks sooviks on täiskasvanute maailmas kaasa mängida. Ja mis muu on sellesse maailma sissepääsupiletiks, kui „esimene kord“. Seks teeb täiskasvanuks, ja seks on kõikjal: televiisoris, kinos, reklaamis, ajakirjades, internetis ja moemaailmas. Ei ole mingi ime, et noored on tänapäeval sedavõrd teadlikud ja seetõttu enesekindlad.

Meedia söödab teismelistele ette suures koguses stsenaariume seksuaalkäitumise kohta. Noored on koormatud liigse info all ja neil on raske valmiskujul ettesöödetud mudelitest loobuda. Isiklikud unistused, ebakindlus ja hirm põrkuvad vastu avalikku „filmistsenaariumi“, kus seks funktsioneerib kõikides võimalikes variatsioonides perfektselt. Märksõnadeks on „alati“, „tundide kaupa“ ja „ei ebaõnnestumistele!“. Ja selles väheste faktide ja suure hulga pettekujutlustega maailmas on teismelisel oma enda elu käsikirja väga raske leida.

Oma küsimustega jäävad eelkõige üksi poisid, kuna nemad räägivad isekeskis harva tunnetest, seda vastupidiselt tüdrukutele, kes puistavad oma sõbrannadele pidevalt südant. Poisid ei räägi ka vanematega, kuna see on nende jaoks piinlik. Ka ei lähe poisid naljalt arsti või noortenõustaja juurde. Paljud poisid ei tea, kuidas seksuaalsuse õrnema poolega ümber käia. Selle kompenseerivad nad mühaklikkuse ja macholikkusega.

Nii möirgavadki poisid kinos naerda, kui filmis „American Pie“ tüdruk poisile restoranis laua all suuseksi teeb ja mõistatavad õhtul voodis, miks sõbrannal käest kinni hoidmine küll nii suurt piinlikkust valmistab. Või siis räägivad suure suuga anaalseksi eelistest ja hiljem helistades usaldusnumbril, paluvad abi, et kas saata oma unistuste neiule SMS või kirjutada pigem kiri.

Seksuaaltehnika ja erutuse kohta otsivad noored valdavalt infot filmidest või ajakirjadest, mis pole kaugeltki mitte mõeldud nende jaoks. Teismelised loodavad pornograafilistes stseenides leida „kasutusjuhendit“, mis näitaks ära erogeensed tsoonid ja parimad asendid.

Ühiskonnas, kus seks pole ammu enam tabu, ka teismeliste hulgas, tuleb esimene kord siiski paljude jaoks nagu välk selgest taevast. Küll väidavad noored, et ei astuks kunagi uue armastusega ilma kondoomita vahekorda. Tegelikult ilmneb aga üha rohkem, et 80ndate „AIDSi-šokk“ ei mõju enam.

Ja nii kostabki üks noormees vastuseks küsimusele, et kas teile koolis on AIDSist räägitud, järgmiselt: „Loomulikult on meile sellest räägitud. Aga see on ju eelkõige Kolmanda Maailma probleem. Ja pealegi on AIDSi peiteaeg umbes 20 aastat. Siis olen ma 34-aastane ja see on juba piisavalt vana“.