Kohv on avastatud palju varem kui energiajoogid ja sellepärast on puhta kofeiini mõju organismile uuritud väga põhjalikult ja kõrgel tasemel. Paljud need uurimused kõnelevad nii kohvi poolt kui ka vastu.

Kohvil on olemas ka soodsad omadused, uskuge või mitte, aga kohvijook kiirendab soolestiku liikuvust, aidates vältida kõhukinnisust ning ehk isegi ka jämesoole vähktõbe. Arvatakse ka, et mõni kohvis leiduv seni tuvastamata aine võib takistada vähirakkude arenemist. Kofeiin ergutab ajutegevust ja suurendab töötamise aktiivsust ja motiveeritust ning aitab ka vältida sapikivide tekkimist.

Nagu peaaegu igal asjal, on ka kohvil olemas ebasoodsad mõjud. Näiteks viib kohv organismist välja ohtrasti vett ja koos sellega hädavajalikke mikroelemente. See nõrgendab ka luustikku, võttes ära meilt kaltsiumi. Kas teadsite ka, et kofeiinivaba kohv pole sugugi ohutu, sest see sisaldab kofeiini eemaldamiseks kasutatud mürgiseid jääkaineid ning on seetõttu isegi halvem variant kui normaalkohv. Samuti takistab õhtune kohvijoomine sageli uinumist ning muudab une katkendlikuks.

Kui nüüd energiajoogist rääkida, siis seda pruugivad tavaliselt nooremad inimesed. Paljud tarbivad seda kas enne mõnda spordivõistlust või pidu, lootes, et see annab neile energiat juurde. Tegelikult koormab energiajook rohkem organismi, sest see kasutab kehas olevaid
jääkenergiaid täielikult ära, väsitades hiljem inimest ning kokkuvõttes ei olegi sellest mingit kasu.

Kuigi on uurimusi, mis näitavad, et ainuüksi kofeiini tarbimine võib parandada sporditulemusi, võib energiajookide suur kofeiinisisaldus võib kutsuda esile mitmeid ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Suur suhkrusisaldus energiajookides võib suurendada vee kadu organismist. See muudab ohtlikuks energiajookide tarbimise näiteks treeningu ajal või selle järel.

Kui tahate öösel kauem üleval olla ja töötamiseks energiat saada, siis on kohv parem variant. See ei sisalda keemiat ja muud säärast, mida energiajookides võib kohata ning te säästate sellega tunduvalt oma tervist.

Millist jooki eelistad aga sina?