"Kuldse Maski" raames näidatakse esmakordselt festivali põhiprogrammi lisana konkursiväliste lavastuste programmi. Põhiprogrammi kuuluvad Venemaa rahvusliku teatripreemia Kuldne Mask lavastused-nominendid, teatasid festivali esindajad.

Vabama reglemendiga programm Mask Pluss sisaldab säravaid, mittestandardseid ja tähelepanuväärseid Venemaa, samuti SRÜ riikide ja Baltikumi lavastusi.

Eesti teatrid osalevad järgnevate lavastustega:

1. Rahvusteater Estonia näitab ühevaatuselisi ballette "Hamlet" ja Libahunt", mille lavastajateks on Oksana Titova ja Marina Kesler;

2. Teater NO99 lavastusega "GEP" (Gorjatšije estonskije parni), mille lavastajaks on Tiit Ojasoo;

3. Nukuteater lavastusega "Mängurid", mille lavastajaks on preemia Kuldne Mask mitmekordne laureaat, Eesti Riikliku Nukuteatri kunstiline juht Jevgeni Ibragimov.

Eesti teatrid esinevad 18., 19. ja 25. märtsil 2009.

Vaatamata sellele, et sel aastal Eesti etendused võistlusprohrammis osaleda ei saa, sest seal astuvad üles vaid etendused, mida möödunud aasta jooksul Venemaal lavastati, loodavad korraldajad, et tulevikus saab ka Eesti teatrite osalemine võistlusel võimalikuks.

Kultuuriminister Laine Jänes ütles täna festivali puhul korraldatud pressikonverentsil Delfile, et tegemist on väga olulise sündmusega Eesti kultuuri jaoks, ning tundis rõõmu selle üle, et Eestil avaneb võimalus oma kõrgkultuuri tippetegijaid esitleda.

"Meil on, mida näidata kriitilisele ja kõrgelt haritud Moskva publikule," sõnas Jänes, kelle sõnul suudeti majanduslikust olukorrast hoolimata täita ühte ammu seatud prioriteeti - Eesti kultuuri eksporti.

Projekti "Kuldne Mask Eestis" koordinaator Svetlana Jantšek rääkis Delfile, et nii suurt Eesti teatrite esindatust Moskvas pole toimunud viimased 20 aastat.

Majanduskriisi tingimustes oli nimetatud külalisetenduste finantseerimine väga keerukas ülesanne. Põhiline summa - 1 150 000 krooni - tuli kultuuriministeeriumilt ja Kultuurkapitalilt, kuid aitasid ka sponsorid ning käiku läksid ka osalejate isiklikud eelarved ja honorarid.