Ühel hilisel õhtul tööplaani kalendrisse toksides sähvatas mulle pähe mõte. Esialgu suhteliselt sisutu, kuid ajapikku hakkas ta mulle aina enam meeldima — muudaks õige Facebookis ära enda sünnipäeva kuupäeva ja naeraks nende paari õnnetu inimesi üle, kes mulle õnne soovivad. Mõeldud-tehtud.

Täpselt kell 20.17 märkisin ma enda sünnipäevaks kehtiva päeva. 10 sekundit hiljem saabus esimene õnnitlus, mis ei jäänud viimaseks. Kolleegiga enda Facebooki parooli jagades kustutasime me jooksvalt kõik mind läbi näinud sõprade kommentaarid minu seinalt. Olgu öeldud, et minu päris sünnipäev jääb jaanipäeva lähedale.

“PÕS,” kirjutas mulle üks tuttav fotograaf. Uudne moodus öelda “Palju õnne sünnipäevaks,” nagu seda vanasti tehti. 

Esialgu oli see naljakas, kuid ajapikku sain ma aru, et olukord on suhteliselt kurb. Facebookis sünnipäeva märkimine otsustab, kas mul on sünnipäev või ei ole. Ma võiksin seda sisuliselt pidada kasvõi iga päev ja vähesed märkaksid!

Õhtu lõpuks kogunes minu profiilile 227 õnnitlust. Nukraks muutis asja, et 2 nendest olid minu sugulased, 4 ekstüdrukud, 7 kursusekaaslased ja sõpru oli veelgi enam kui nende numbrite summa. 

Ma ei tea, mille puhul need inimesed mulle nii väga õnne soovisid ja sellele juhtis tähelepanu ka üks minu sünnipeol käinu, kirjutades mu seinale, et õnne soovida võib ju alati. “Aga sünnipäev sul täna ei ole. Aga kuna kõik soovivad, siis soovin minagi sulle õnne,” seisis tema postituses.

Ma olin osalt kurb, pettunud ja segaduses samaaegselt. Ma ei osanud midagi öelda nendele inimestele, kes mulle õnne soovisid.

Hilisemates vestlustes tunnistasid paljud mulle, et ei vaadanudki kellele nad õnne soovivad. “Ma ei vaadanudki! Ma tean küll, millal su sünnipäev on, aga ma tõsimeeli ei süvenenud. Elu on nii kiireks muutunud,” rääkis mulle üks õnnitleja. Kui palju sellisel soovil siis väärtust on?

Pealkirjas esitasin küsimuse — kui palju dikteerib Facebook meie elu. Nüüd võin kindalt öelda, et kui Facebooki loonud Mark Zuckerberg peaks kraanid kinni keerama, tekiks enamike kasutajate seas paanika ja oskamatus midagi teha. Miljonid sünnipäevad jääksid märkamata.