Tee endale kristallselgeks, miks Sa seda teed

Kaks jõudu motiveerivad Sind tegutsema – valu vältimine ja soov saavutada rohkem mõnu. Millisel moel need jõud mõjutavad Sinu lõputöö tähtaegset valmimist? Mõtle see läbi enda konkreetsetest pikaajalistest eesmärkidest lähtuvalt.

Võta kaks paberit. Esimesele neist kirjuta viis ebameeldivat asja, mis juhtub siis, kui Sul ei õnnestu oma lõputööd tähtaegselt lõpetada. Valu, mida tahad vältida – milline kahju tekib selle mitte tegemisel.

Näiteid: kui ma ei tee oma lõputööd valmis, siis:

- Jääb mul programm ametlikult lõpetamata ning formaalselt pole ma õpet läbinud. See vähendab minu teenistusvõimalusi – pean rohkem tööd tegema, et sama palju teenida.

- Pean ma raiskama ilusa suve lõputöö kirjutamisele. Probleem jääb õhku ning tiksub mul kuklas.

- Asjad jäävad venima ning tunnen ennast sitasti [jah, kasuta karme sõnu!], sest ma ei suutnud alustatud asja lõpuni viia.

- jne..

Teise paberi peale kirjuta viis head asja, mis saab olema tulevikus paremini, kui Sa oma lõputöö ilusti valmis teed. Nauding, mida tahad saavutada – mis kasu Sa sellest saad.

Näiteid: korraliku lõputöö tähtaegne valmimine võimaldab mul:

- Saada süsteemne suur pilt enda töövaldkonna kohta. Kliendid eelistavad minu teenuseid, sest ma mõistan olulisemaid seoseid ja oskan vastata ka raskematele küsimustele ning seepärast saan pakkuda kvaliteetsemat teenust.

- Kontrollida praeguste oletuste ja ideede paikapidavust teaduslikul tasandil. Mind usaldatakse ning tajutakse eksperdina, sest minu väited on ka teaduslikult tõestatud.

- Õppida ennast selgelt väljendama. Suudan enda seisukohti arusaadavalt väljendada ja argumenteerida ning seepärast tahavad inimesed minu arvamust rohkem kuulda võtta.

- Tunda lugupidamist enda suhtes, et olen oma õpingud ilusti lõpuni viinud ning kraadi austalt välja teeninud.

- jne…

Kleebi need kaks silti endale silmapiirile arvuti juurde, nõnda, et iga hetk kui tekib tunne “ma ei taha seda tööd teha”, siis vaata neid silte ning tuleta endale meelde, miks Sa seda teed. Hea kui visualiseerid ennast kogemas seda hetke, kui lõputöö on edukalt kaitstud, kujutledes detailselt, mis on tänu sellele Sinu elus paremaks muutunud. Visualiseerimine võimaldab Sul soovitud seisundit enda jaoks atraktiivsemaks teha ning tänu sellele oled valmis rohkem panustama, et selleni jõuda.

Kui Sa tõesti peaksid avastama, et mingit valu loobumisega ei kaasne, ega ka märkimisväärset kasu töö tegemisest ei teki, siis jäta enda piinamine ja leia kasu või rakenda enda aega tõeliselt oluliste asjadega tegelemiseks.

Loo tegevuskava ja ületa takistused

Vaata oma praegust olukorda ning soovitud olukorda ja pane kirja võtmetegevused, mida Sa pead tegema, et täita vaakum nende kahe punkti vahel.

Näiteid tegevustest:

- Võtan nädalavahetused kõigist teistest kohustustest ja tegemistest vabaks ning pühendan end puhtalt lõputöö kirjutamisele.

- Teen xx.xx kuupäevaks intervjuud selle valdkonna arvamusliidritega suure pildi saamiseks.

- jne…

Tee ka väike riskianalüüs, et vaadata, kas on mingeid takistavaid tegureid, mis võivad pärssida Sinu töö valmimist. Kirjuta iga teguri järele, kuidas saad seda ületada.

Kuidas seda teha ning veel nippe ja soovitusi enesemotivatsiooni tõstmiseks loe inspiratsioon.ee-st!