Dr Noormann:

Üllatavalt hea küsimus selles kirjadetulvas, kus küsitakse vaid meeldimisest kui oletatavast siduvast suhtest ja isegi kõikemääravast suhtest.

Oma olemuselt on sõprus mõistuste kiindumine. See tähendab, et mõlemad mõtleme ja saame asjadest aru ühtemoodi, meie maitsed on lähedased, tegutsemisvaldkonnad teineteisele mõistetavad. Eriti oluline on sõpruse jaoks eetiliste ja moraalsete (see on kõlblus) tõekspidamiste ja sel pinnal ka käitumise kokkulangemine. Sõprus eeldab ka võrdsust või vähemalt tunneme
end võrdsena oma sõbraga.

Armastus on siduvam ja ajaliselt kaugemaleulatuvam tunne kui armastus, sest armastus saab olla vaid ühepoolne. Et mina armastan teda, aga tema mind mitte. Kuid sõprus saab olla vaid kahepoolne. Ühepoolset sõprust on isegi raske ette kujutada — mina pean end sinu sõbraks ja üritan midagi arutada, aga sina klohmid mind sussikotiga ja ajad eemale? Meid võib tabada armastus esimesest pilgust, aga sõprus vajab kujunemiseks pikemat aega. Kokkuleppe peale saab hakata kirjasõpradeks, kuid vastastikust südamesõprust nii luua ei saa. Siin ajab meid segadusse inimese ühte loomuomadust tähistav mõiste — sõbralikkus. See on heatahtlik, sõprusele küll sarnane käitumine, kuid siiski mitte sõprus. Ka sõbrapäevana tuntud kampaania peaks tegelikult olema just sõbralikkuse päev.

Milleks kohustab sõprus? Kõige tähtsam nõue on usaldus. Sõpra peab saama usaldada, temaga oma saladusi jagada. Noores eas on need kõige levinumalt südamesaladused, vanemas eas ka majandus- ja äriasjad. Kõige suuremaks reetmiseks peetakse sõpruse reetmist — ta lobises välja minu saladused, mis ma talle olen usaldanud. Ka sõbra kritiseerimine või isegi halvustamine seljataga on reetmine. (Teiseks suurimaks reetmiseks peetakse armastuse reetmist, kuid sealgi on reetmise sisuks ikka saladuste ja usalduse reetmine.)

Sõprus kannatab ka suuremaid ajalisi ja ruumilisi distantse, kui armastus. Pärast pikemat lahusolekut või vaikimist on lihtne jätkata sõprust sealt, kus suhtlemine katkes, armastusega on see tunduvalt keerulisem. See olgu juhtnööriks neile, heidavad koos lootusetu armastusega ka sõbrasuhted kõrvale. Paljud salaarmastused hõõguvad sütena sõpruse all peidus isegi aastaid ja võivad sageli ka armastusena realiseeruda.

Sõpra tuntakse hädas — nii öeldakse. Et olla hea sõber, peab oskama pakkuda abi ja tuge, kui teine seda vajab. Sinu eas on see tegutsemise ja aitmaise tugi ning oma õla pakkumine, mille najal sõber saaks oma mured välja nutta.

Psühholoogia väidab, et kõige püsivamad sõprussidemed kinnistuvad just inimese täiskasvanuks kujunemise ajal ehk teismelisena. Vaata enda ümber ringi ja kujuta ennast keskealisena. Enamus neist, keda saad pidada sõpradeks praegu, leiad sõpradena ka siis, kui oledki keskealine. Elu toob
juurde palju uusi tuttavaid ja sõpru, kuid noorpõlvesõprus on nende seas üks püsivaimaid ja ilusaimaid.

Jaga
Kommentaarid