Ta on kogu aeg rääkinud suurtest tunnetest, kuid nüüd kuulsin, et ta on juba paar kuud ühe teise tüdrukuga kohtunud ja maganud. Tal oli juba varem naistemehe kuulsus, aga siis see mind ei häirinud eriti. Mis on olnud, on olnud. Aga meie suhe on kestnud juba ligi poolteist aastat ja ma olen selle heaks palju vaeva näinud. Algul kohtusime salaja, sest tal oli tüdruk, kellega käis. Selle jättis ta minu pärast maha. Nägin selleks palju vaeva ja ohverdasin talle palju aega ja tähelepanu. Aga lõpuks sain ta ikka endale ja nüüd, kui oleme üle aasta suhtes olnud, ei taha ta seda enam üldsegi mäletada, mis ma meie suhte heaks olen teinud ja vist tahab mind selle lipaka pärast maha jätta. Kuidas talle aru pähe panna või kas peaksin ta ise maha jätma? Helle, 16.

Dr. Noormann: Vaata korraks mõttes tagasi. Sinu poisil oli tüdruk, kellega oli lähisuhtes. Siis ilmus välja teine tüdruk - keegi Helle (sina), kes hakkas palju vaeva nägema, et see poiss sinuga salaja käima hakkaks ja oma tüdrukut petaks. Sul õnnestus ta lõpuks siiski "endale saada", mis tähendab vist seda, et olete nüüd paar. Ja äkki on välja ilmunud veel üks tüdruk, kes näeb ilmselt kah palju vaeva, et sinu poiss sind petaks ja hoopis temaga käima hakkaks. Kes on ohver ja milles keegi süüdi on?

Kõigepealt sinust. Ma isegi usun, et sind ajendas armastus. Aga üks ohtlik seaduspärasus on selles, et armununa ei taha me märgata armastatu vigu, kui need mind ennast ei puuduta. Aga neid käitumisvigu, mis mind ennast puudutavad, märkab armunu eriti teravdatult. Nii ei häirinud sind see, et tal oli juba varem "naistemehe" kuulsus, kuigi sisuliselt tähendab see ju petlikku käitumist suhetes. Ka ei tundnud sa süümekaid, kui ise asusid võõra suhte aluseid lammutama ja lõid intrigeeriva salasuhte tema tüdruku vastu. Mida see tüdruk võis tunda? Sind see ei häirinud, sest see oli ju võõras mure. Aga temagi võis sind võrgutajaks pidada või lipakaks nimetada. Nüüd aga on täpselt sama situatsioon, kuid puudutab juba sind ning pole järsku enam võõras mure.

Sinu poisist. Nägid juba varem, aga nüüd tundsid oma nahal, et tal on kalduvus petta ja tundeid teeselda. Aga küllap on ta ka edev ja võrgutustele vastuvõtlik. Pole eriti kindlat garantiid, et ta ka tulevikus samuti ei käituks, isegi ka siis, kui kokku jääte.

Sellest teisest tüdrukust, keda lipakaks nimetad. Vist oskad teda kõige paremini iseloomustada, kui ennast väga tähelepanelikult ja mõtlikult peeglist vaatad. Selline on seltskond või maailm, milles elad ja selle muutmiseks või sellest välja pääsemiseks pead vaid ikkagi ise leidma, kellele aru pähe panna.

Jaga
Kommentaarid