„Näitus uurib moodi ja sellega seotud nähtusi 1950.–1970. aastate Eestis, võimaldades köitvat sissevaadet Nõukogude Eesti naise eluolusse ning dialoogi Lääne moega,” ütles näituse kuraator Eha Komissarov. „50 aastat väldanud külm sõda oli moega eriti tihedalt seotud, sest võidurelvastumise kõrval käis Lääne ja Ida vahel armutu majanduslik võistlus. Suurimaid pingutusi tegid süsteemid 1950.–1960. aastatel selle nimel, et riigi ja rahva elujärge tõstes oma kuvandit parandada.”

Eesti oli Nõukogude Liidu kõige läänepoolsem ja -meelsem vabariik, mis oli muust maailmast raudse eesriidega ära lõigatud. Kultuuriga sarnaselt oli ka riietumiskultuuri puhul kesksel kohal soov olla kursis uusimate rahvusvaheliste arengutega. Näiteks Tallinna Moemaja rajati 1957. aastal selleks, et koos teiste sarnaste moemajadega vormida nõukogude inimese välimust ja jõuda Läänest ette.

Eesti Ajaloomuuseumi ja erakogude kaasabil esitatakse näitusel originaalset Eesti disainerimoodi ja näiteid ajajärgu riietumistavadest. Moekavandid ja fotod pärinevad peamiselt Tallinna Linnaarhiivist. Põneva sissevaate ajastusse pakuvad dokumentaalfilmid Moskva Filmi- ja Fotoarhiivist, USA Rahvusarhiivist, Eesti Rahvusringhäälingust ja Eesti Filmiarhiivist.

1950.–1970. aastate Lääne moedisaini klassika saavutusi vahendavad näitusel Brüsseli Kostüümi- ja Pitsimuuseum ning Pariisi moemajade juures mannekeenina tegutsenud Soome tippmodell Carita Järvinen, tuues Eesti vaatajani Diori, Chaneli, Yves Saint Laurenti, Courrègesi, Nina Ricci jt tuntumate moemajade loomingut. Soome mõju Eesti NSV tänavamoele tutvustab Heinola Muuseum.

Näitusel on elektrooniliselt eksponeeritud üle 60 kaastöö publikuprojektist „Minu armastatuim kleit”, kuhu inimesed üle Eesti saatsid oma pilte ja lugusid selle ajastu lemmikkleidist. 31. oktoobril ei toimu publikuprogrammi sarjas „Pikad kolmapäevad Kadriorus”, kuid Kumu kunstimuuseum kutsub vaatama näituse „Mood ja külm sõda” teemalist dokumentaalfilmi Kumu auditooriumis.

Eesti Kunstimuuseum tänab koostöö eest näituse toetajaid: Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Baltika Group, Ivo Nikkolo, Tallinna Kaubamaja, LAWIN, ajakiri Mood, Ameerika Suursaatkond Tallinnas ja BLRT Grupp, Liviko, Eesti Rahvusringhääling. Näitus „Mood ja külm sõda” on Kumu kunstimuuseumis avatud 20. jaanuarini 2013.

Ekskursioon toimub publikuprogrammi „Pikad kolmapäevad Kadriorus” raames, mis kestab Eesti Kunstimuuseumi Kadriorus asuvates muuseumites 2012. aasta oktoobrist 2013. aasta aprillini, kui Mikkeli muuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni 20.00. Kadrioru kunstimuuseum on remondi tõttu suletud.

Üritused toimuvad:
Iga kuu 1. kolmapäeval Mikkeli muuseumis
Iga kuu 2. ,3. ja 4. kolmapäeval Kumu kunstimuuseumis