Välispraktikale sattumine on tõenäolisem, kui juba kooli valides uurida, kas ja kui palju seal välispraktikat õpilastele korraldatakse. Seni on järjekindlamad välispraktika korraldajad olnud Räpina Aianduskool, Kuressaare Ametikool ja Rakvere Ametikool, samas on huvi tõusnud pea kõikides ametikoolides.

Välispraktika lemmiksihtriigid on seni olnud Soome ja Saksamaa, toitlustusvaldkonnas vaadatakse enam Itaalia ja Hispaania poole ilmselt sealse erilise toidukultuuri pärast. Kaugematest sihtpunktidest on meie praktikandid jõudnud näiteks Maltale ja Kanaari saarele, järjest tõuseb huvi Türgi vastu.

Aastatel 2014-2020 on kutsehariduse õpirändeprojektide toetusel on võimalik minna praktikale, õppima või õpetama kõikidesse Euroopa Liidu liikmes- ja kandidaatriikidesse ning ELi majanduspiirkonna riikidesse. Seda toetab uus programm Erasmus+.

Autotehniku praktika Itaalias
Järvamaa Kutsehariduskeskuse õpilane Mario Läte käis käesoleva aasta kevadel erialapraktikal Itaalias Rende linnas Honda-Chrysleri esinduses. Hetkel on Mariol käsil viimane kursus. Kooli kõrvalt on Mario juba TopAutos palgalisel tööl ja tulevik on kindlustatud.

Olen väga õnnelik, et mul oli selline võimalus avardada oma silmaringi ja areneda erialaliselt. Ma olen rahul, et olen selle läbi teinud, sest teist sellist võimalust ei pruugi elus ette tulla. Soovitan kõigil pakkumisest kinni haarata ja välispraktika ongi koht, kus pea ees tundmatusse sukeldumine on täiesti vabatahtlikult kohustuslik. Kinnitan, et minu praktika iga sekund oli omaette elamus. Itaalia keele mitteoskamine ei ole olnud takistuseks, sest kõik on saavutatav ka kehakeelega. Viimast kasutasin praktikal korduvalt. Ei maksa karta!

Koka praktika Maltal
Valgamaa Kutseõppekeskuse õpilane Piret Tiit käis välispraktikal Maltal hotellis The Palace. Kool on tal tänaseks edukalt lõpetatud. Piret on töötanud kokana, töö kõrvalt alustas õpinguid Tallinna Ülikoolis ja tänaseks õpetab ta Valgamaa Kutseõppekeskuses tulevasi kokkasid.

Nagu kõik algused, oli seegi veidike võõras ja hirmutav, kuid samas ka uus ja huvitav. Minu esimene ülesanne oli valmistada tuunikala ja ürtidega täidetud Malta rahvusleib. Mulle anti kätte retsept, mõned üksikud tähtsamad näpunäited ja asusin iseseisvalt tegutsema. Selle eesmärk oli, et praktikant õpiks oma vigadest. See toimis suurepäraselt. Pärast praktikat lubasin endale, et jagan oma kogemust kõigile teistele ja seda lubadust pole ma murdnud. Õpetajana töötades tunnen igapäevaselt, et välispraktika andis mulle tuult tiibadesse ja ma ei väsi oma õpilastele seda kordamast.

Ärikorralduse praktika Iirimaal
Kuressaare Ametikooli õpilase Liise Kallase välispraktika toimus sellel kevadel Iirimaal Dublini Swan Training Institute`i keeltekoolis. Tänaseks on Liise kooli lõpetanud ja tütarlaps otsib aktiivselt tööd.

Iirimaal olid mu senise tööelu kaks kõige toredamat nädalat. Kuigi ametlikult olin Euroopa Liidu projektide assistent, aitasin tegelikult kogu personali. Koostasin uutele praktikantidele ja keeltekooli õpilastele juhendmaterjale eluks Dublinis. Täiendasin majutavate perede andmebaasi ja otsisin firmasid, kes tahaks praktikante. Lisaks täitsin erinevate Euroopa Liidu projektide pabereid. Keeltekoolist sain kaasa kindla teadmise, et assistendiametis võiksin tulevikuski ennast proovile panna. Mulle meeldib vaheldusrikas ja nüansirohke töö, meeldib olla kasulik ja hädavajalik mutrike suures masinavärgis. Iirimaalt võtsin kaasa kuhjaga erinevaid kogemusi ja pajatäie iirlaste optimismi.

Katked on pärit Leonardo praktikalugude konkursi 2012. aasta parimatest kirjatöödest.
Uuri "Leonardoga Euroopasse ja tagasi" praktikalugude Facebooki lehte.

Uute välismaale praktikale minemise võimaluste kohta uuri SIIT.